Pátek, 29. března 2024

Jak ušetřit za dřevo

Jsou levné, jsou dostupné, jsou tu pro každého a bez námahy. Přejděte na "Bursíkovy ekobrikety" a už nikdy nebudete muset štípat dřevo ani platit za brikety či topení...jen za nový kotel či kamna a možná i za zásah hasičů.

Jak ušetřit za dřevo
Co jsou to ty "ekobrikety"? Pet-lahev, v ní piliny a trocha vyjetého oleje. Prý je to velmi výhřevné a v poslední době v Čechách mezi národem velmi populární.
Jsme zkrátka mazaní kutilové a pokud jde o to ušetřit, vždy si poradíme. Následující zkušenosti z diskuse o topení v kotlích na tuhá paliva jistě každému ukážou, co je pro něj to pravé.
Hlas první:
Tak to si bohužel nemůžu dovolit.
Když jsem před pěti rokama plánoval kachláky, tak na stránkách "Kamnářů" jsem se dočetl, že pokud je v kamnech v konstrukci použitý antikorozní materiál, kamna nesnesou splodiny hoření, pokud se pálí plasty. "Antikoro" prej zmodrá, a rozpadne se.
Plasty mohou pálit ti, kdo mají kamna z litiny nebo z černýho železa.

Hlas druhý:

No...já jsem jezdíval do práce kolem jednoho baráku-novostavba v jedné vesnici kousek za ZR. Vždycky v topné sezóně se děsně hulilo z komína, až jsem si říkal, jestli tam ten maník nemá zařízený soukromý "krematorium". Prostě takovej ten mastnej hustej dým, kterej v žádným případě nepochází z něčeho co se v kotlích spalovat má...

Jednoho krásného dne jsem zase cestoval kolem a koukám.... z komína asi metrovej plamen jak z ropovodu. Chlap lítal kolem chalupy a lomil rukama. Řekl bych, že to tak asi dopadá, když se v kotli spalujou podobný "domácí" sajrajty. Ne že bych byl škodolibej, ale říkal jsem si pro sebe..."DOBŘE TI TAK, PITOMČE".

Pominu-li ekologickou zátěž a všechny ty "dobroty" co z toho letí ven komínem... ne že by se tím topit nedalo, ale je třeba vymetat komín velmi pravidelně. Sousedce pár baráků od nás se stalo něco podobného, tam dokonce ten komín bouchl... nakonec byla ráda, že jí nevyhořel barák. Nicméně sajrajtem topí pořád.

Já mám takovej názor, že když se někomu nechce si nadělat vlastníma rukama dřevo, popř. nemá možnosti (málo času atd, vyšší věk atd.) a na druhou stranu chce ušetřit, musí si prostě palivo kupovat. Je už na zvážení, zda se mu to finančně vyplatí. Pokud chce ale přitápět takovýma svinstvama, tak ať se na to raději vykašle a otočí si kohoutkem, příp. zmáčkne tlačítko na radiátoru. Protože jestli si myslí, že ušetří tím, že bude v kotli spalovat takovej bordel, tak jen časté vymetání komína nepomůže. Bude to taky chtít sem tam vyměnit ten zničenej a zalepenej kotel, kterej by mu normálně vydržel eba 15-20 let.

Taky jsem znal takovou šetřivou rodinku. V kotelně v rohu se válela hromada IPY (taková ta ne lepenka, ale vyloženě asfaltová hmota). Prej se tím bezvadně zatápí a jaký je z toho teplo.....
Divili se strašně moc, když kotel řekl předčasně sbohem, vypadalo to v něm jak v nádrži na mazut.
Několik desítek tisíc vyletělo oknem. Dobře jim tak.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů