Pátek, 29. března 2024

Vodafone zelená. Kupuje čistou elektřinu a sází stromy

Vodafone zelená. Kupuje čistou elektřinu a sází stromy

Praha - Přestože je tradiční barvou telekomunikačního operátora Vodafone červená, hraje nyní důležitější roli ve firemní politice zelená.

Vodafone se totiž jako první z velkých firem v Česku snaží v maximální možné míře odebírat elektrickou energii z tzv. obnovitelných zdrojů.

Současné technologie a kapacity energetických společností umožňují elektřinou vyrobenou z vodních turbín, slunečních a větrných elektráren, biomasy i bioplynu pokrýt až sedmdesát procent poptávky Vodafonu, tedy především jeho mobilní sítě. Díky tomu ji může společnost právem nazývat první zelenou sítí v České republice.

Díky tomu operátor ročně ušetří zhruba 19 tisíc tun oxidu uhličitého, což odpovídá ročnímu provozu asi 200 kamionů.

"Jsme první, kdo v České republice přišel s konceptem zelené sítě. Navíc si nejsme vědomi ani podobných aktivit operátorů někde jinde ve světě," vysvětlil Přemysl Filip, manažer společenské odpovědnosti Vodafone.

"Více než dvě třetiny energie pro potřeby sítě, které Vodafone pokryje z obnovitelných zdrojů, znamenají úsporu emisí, jež jsou nutné pro energetické zajištění základních podmínek života obyvatel ve městech jako je například Trutnov, Kolín či Písek. Tuto aktivitu považuji za velmi prospěšnou," neskrývá nadšení klimatolog Českého hydrometeorologického ústavu Jan Pretel.

Portfotilio energie z obnovitelných zdrojů, která napájí síť Vodafone, tvoří z poloviny převážně malé vodní elektrárny, z pětiny bioplynové stanice, které zpracovávají biologicky rozložitelný odpad na metan a ze čtvrtiny fotovoltaické elektrárny využívající energii slunce. Zbytek tvoří energie ze spalování biomasy.

Zbylých třicet procent poptávky, které musí Vodafone pokrýt elektrickou energií z jiných, než obnovitelných zdrojů vedení společnosti kompenzuje alespoň výsadbou 20 tisíc stromů ročně.Jeden strom absorbuje za svůj stoletý život přibližně půl až jednu tunu oxidu uhličitého.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů