Čtvrtek, 28. března 2024

Cereálie v jedovatém balení

Cereálie Jordans, Kellog´s a Weetabix možná skrývají nečekané nebezpečí.  Barviva, použitá na potisk  jejich nových recyklovaných obalů totiž obsahují látky, které můžou způsobovat rakovinu a záněty vnitřních orgánů. Cereálie v recyklovaných obalech zmizí z pultů a nahradí je jiné balení.

Cereálie v jedovatém balení

Výrobci snídaňových cereálií připustili, že recyklované obaly mohou škodit zdraví. Firmy na britském trhu už začaly jednat. Společnost Jordans podle stanice BBC zastavila používání těchto obalů, další dvě, Kellogg´s a Weetabix uvedly, že podnikají kroky k omezení zdravotních rizik.

Reagovaly tak na studii švýcarských vědců, podle kterých minerální oleje, použité v potisku recyklovaných obalů, mohou ohrozit zdraví konzumentů. Škodlivé sloučeniny totiž mohou do potravin pronikat i vnitřním ochranným obalem z plastu. Firmy přitom zásobují potravinové obchody po celé Evropě.

Zmíněné značky cereálií jsou dostupné i v Česku. "Zatím jsme ale neobdrželi žádnou informaci o případné nebezpečnosti těchto výrobků," uvedla včera Petra Hoferková ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Čím hrozí nové obaly

Podle Koniho Groba z laboratoře pro potravinovou bezpečnost v Curychu mohou barviva způsobit záněty vnitřních orgánů i rakovinové bujení. Současně zdůraznil, že rizika pro běžného konzumenta jsou nízká, dostane se k němu jen zanedbatelné množství nebezpečných látek. Spotřebitele to ale příliš neuklidnilo. Podle švýcarských výzkumníků totiž některé zkoumané vzorky překročily stanovené limity až stokrát.

Vědci zkoumali celkem 119 výrobků, které skoupili v loňském roce v německých supermarketech. Většina jich povolený limit překročila. Pouze cereálie, které byly baleny do silnějšího vnitřního obalu, se kontaminaci vyhnuly.

"Zhruba 30 ze 119 produktů nemělo žádné stopy po kontaminaci škodlivými látkami, především díky nepropustnému vnitřnímu obalu," řekl Koni Grob. "Všechny ostatní v nějaké míře překročily povolený limit, některé z nich až desetkrát."

Stokrát vyšší obsah

To ale není vše. Vědci odebírali z pultů relativně čerstvé zboží. Když se však pokusili vypočítat, jakých hodnot by dosáhla kontaminace podle průměrné doby, po kterou obvykle leží výrobky na pultech obchodů, čísla byla mnohem hrozivější. V průměru by byla povolená hranice překročena zhruba 50krát. V některých případech ale vycházelo i stonásobné a vyšší překročení hranice.

Grob se současně snažil mírnit zděšení, které může z takových hodnot vyplynout.

"U jednoho jídla skutečně riziko nehrozí, zabýváme se tím, jaké může mít následky pravidelná dlouhodobá konzumace těchto výrobků," vysvětlil Grob.

Také švýcarské úřady dozírající na kvalitu potravin dospěly k závěru, že lidem s pestrým a vyváženým jídelníčkem zdravotní riziko nehrozí.

Recyklované obaly zmizí

Pro mnoho lidí jsou ale cereálie každodenní snídaní. Proto firmy zůstaly opatrné. Zdravotní rizika se přitom neomezují jen na cereální snídaně: podle studie citované listem The Daily Telegraph jsou podobně ohroženy i některé značky rýže či těstovin.

"Hodně jsme váhali, zda opustit recyklované obaly, které jsou šetrné k přírodě," uvedla Jordans v prohlášení. "Cítíme ale, že je to pro spotřebitele citlivá věc," zdůvodnila výměnu obalů.

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů