Pátek, 29. března 2024

"LEDky" versus zářivky

Velké téma posledních měsíců, konec levných dvoupásmových zářivek v EU, přinutil některé výrobce světelné reklamy uvažovat o alternativách. Dají se zářivky nahradit ve světelné reklamě produkty na bázi LED? Odpověď bohužel není tak jednoduchá... Ač jde o podobné produkty, přece jen se v lecčems liší. Zejména v tom nejdůležitějším - v distribuci světla.

"LEDky" versus zářivky

Jde to, ale...

Lineární fluorescenční zářivky typu T8 (průměr 26 mm) je možné jednoduše nahradit LED trubicemi. Pracují na střídavých 240 V, montují se do shodných patic (G13) a mají i shodné délky (590, 895, 1200 a 1500 mm).

Výměna není nijak složitá. "Je zapotřebí pouze ze starého zářivkového tělesa odstranit tlumivku s kondenzátorem, případně pak u nových typů elektronický předřadník. Existují však typy LED trubic, které jsou napájeny externím zdrojem elektrického proudu - u těchto typů je tedy zapotřebí ještě dodatečná montáž těchto zdrojů," říká Elvíra Šujanová z firmy Atarion.

"Jestliže je zářivka zapojená v obvodu s tlumivkou a startérem, původní se vymění za startér a nasadí se LED trubice. V případě, že se jedná o zapojení s elektronickým předřadníkem, je ho nutné tzv. přemostit. Tato operace spočívá ve vytažení a propojení šesti vodičů a nezabere více než pár minut. V současnosti už máme ve zkušebně novou trubici, která je schopna pracovat i s elektronickým předřadníkem a v krátké budoucnosti tedy bude možné pouze vyměnit běžnou zářivku za LED trubici Argonic bez jakékoli další úpravy," vysvětluje Jan Oboda, obchodní ředitel společnosti Argonic.

Výhody a nevýhody

"Mezi nejvýznamnější výhody patří zásadní úspora elektrické energie. Podle typu LED trubice a zapojení to může být až 60 %. Příkladem může být běžná fluorescenční zářivka, která má v délce 590 mm, při zapojení v obvodu s tlumivkou celkový příkon 24 W (zářivka 18 W + 6 W ztráta na tlumivce). Příkon LED trubice Argonic shodné délky je 9 W, tedy necelých 40 %," potvrzuje Jan Oboda.

Ale energetická úspornost není vše: "Další výhodou je mnohonásobně delší životnost, která se u LED zdrojů pohybuje okolo 40 tisíc provozních hodin (životnost je obecně velmi oblíbené téma a výrobci se předhánějí v tom, kdo oznámí vyšší hodnotu, která navíc často bývá jen údaj mající relevanci k laboratorním podmínkám. Argonic, v souladu s evropskou legislativou, považuje světelný zdroj na konci životnosti tehdy, jestliže jeho původní světelný tok poklesne o více než 25 %).

Dále pak LED trubice neobsahují žádné látky škodlivé životnímu prostředí, jako tomu je u běžných zářivek , k jejichž výrobě se například používá vysoce toxická rtuť," dodává Oboda a doplňuje jako jeden z argumentů i stabilní svítivost v rozmezí teplot -35 °C až +50 °C. Například při teplotě okolí -15 °C je světelný tok konvenční zářivky na 20-15 % původní hodnoty.

Za nevýhodu lze podle něj považovat to, že světlo z LED trubice vystupuje pouze jedním směrem, a to pod úhlem 120°. Dalším faktorem je vysoká pořizovací cena.

Hudba budoucnosti?

Takže nám zbývá odpovědět na jedinou otázku - proč jsou LED trubice ve světelné reklamě oproti běžným LED modulům méně časté?

"Důvodem může být menší povědomí o existenci LED trubic nebo lepší vlastnosti LED modulů pro konkrétní aplikaci. Trubice jsou, zjednodušeně řečeno, moduly nahuštěné na jednu, relativně malou plochu. Dochází tak ke koncentraci světla, což se může negativně projevit například ve světelném boxu horší distribucí světla v ploše a vznikem světlejších a tmavších míst," popisuje Oboda.


FAKTA

Jaké jsou vlastnosti LED trubic?

Oblastmi využití tohoto produktu jsou hlavně kanceláře, sklady, supermarkety, parkovací haly, výrobní haly atd.

Uvedené LED tubes spoří asi 50 až 60 % elektrické energie oproti zářivkám. Vyrábějí se v délkách 1500, 1200, 900 a 600 mm při průměru 26 mm. Spotřeba elektrického proudu zářivkových svítidel s tlumivkou je u jednoho zdroje LED tubes o délce 1500 mm 23 W, u 1200 mm 18 W, u 900 mm 1 W a u 600 mm 10 W.

Hmotnost těchto zdrojů se pohybuje v rozmezí od 220 do 465 g, díky tomu jsou jedny z mála LED trubicových zdrojů, které splňují veškeré bezpečnostní normy ohledně hmotnosti. Výrobce na tyto zdroje poskytuje záruku 30 měsíců.

Teplota chromatičnosti světla / index podání barev (Ra) činí 4000 K/>70, 4500 K/>65, 6000 K/>70. Za příplatek je možné dodat zdroje s indexem Ra větším než 80 nebo na vyžádání také s Ra větším než 90; to však neplatí pro variantu s teplotou chromatičnosti 4500 K.

Vnější trubice zdroje může být čirá či matná. Produkty jsou použitelné v prostředí o teplotě od -30 do +50 °C. Současně vyzařují o 40 % méně tepla než klasické zářivky.

Předností LED tubes je jejich nerozbitnost a bezpečnost. Jsou vyrobeny bez použití luminoforu, rtuti a jiných škodlivých látek a především jsou recyklovatelné.

André Heinlein,

spolumajitel Apollo LED

ZDROJ: SIGN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů