Pátek, 29. března 2024

Recyklujte s námi, zvou hasiči

Ochota lidí dojít s nefunkčním elektrospotřebičem na místo zpětného odběru slábne. Společnost ELEKTROWIN věří, že v menších obcích jí se zpětným odběrem pomohou hasiči. Přes šedesát procent obyvatel České republiky si stěžuje na to, že to má na sběrný dvůr příliš daleko. Snesitelná vzdálenost je pro ně okolo půl kilometru. Přesto je u nás sběr vysloužilých elektrospotřebičů na slušné evropské úrovni, zejména u chladicích zařízení, v jejichž recyklaci jsme na pátém místě v Evropě .

Recyklujte s námi, zvou hasiči

Neuspokojivý je však sběr malých domácích spotřebičů, jako jsou tyčové mixéry, kulmy, holicí strojky nebo mobily. Podle analýzy společnosti ASEKOL jen mobilních telefonů lidé doma dlouhodobě skladují zhruba osm milionů.

Podpořit a usnadnit sběr těchto drobných spotřebičů chce nový projekt kolektivního systému ELEKTROWIN, který oslovil Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Toto sdružení, které je pokračovatelem tradice hasičstva, má nyní téměř 350 tisíc členů - dobrovolných hasičů v 7856 sborech po celém území ČR. Projekt Recyklujte s hasiči má šanci přiblížit sběr a recyklaci vysloužilých elektrospotřebičů prakticky do každé vesnice v zemi.

Jak to bude probíhat

V mnoha vesnicích dobrovolní hasiči pořádají železné neděle. Nyní by k nim mohli přidat ještě "den pro elektroodpady". Projekt počítá s tím, že registrované sbory ve své obci zorganizují sběr vysloužilých spotřebičů. Lidé je ve stanovenou dobu jednoduše odevzdají hasičům, v některých obcích dokonce může stačit, aby je vyložili na ulici.

Jakmile hasiči usoudí, že nahromaděný odpad je třeba odvézt, objednají jejich odvoz k recyklaci. Tyto činnosti bude zajišťovat společnost ELEKTROWIN.

"Projekt Recyklujte s hasiči přináší výhody pro obě strany," říká Roman Tvrzník, generální ředitel kolektivního systému ELEKTROWIN. "Sbory dobrovolných hasičů, které se do projektu přihlásí, získají za každý vysbíraný elektrospotřebič finanční odměnu a lidé již nebudou muset přemýšlet, kam odevzdat vyřazené elektrospotřebiče." Od významného rozšíření sběrné sítě si kolektivní systém slibuje výrazné navýšení celkového množství vysbíraných elektrozařízení.

Více informací o projektu se dozvíte na webu www.recyklujteshasici.cz nebo na bezplatné infolince 800 320 010.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů