Čtvrtek, 28. března 2024

Bureau Veritas v České republice zajišťuje certifikaci FSC na základě českého standardu.

Celkově je již dvacet tisíc FSC certifikovaných zpracovatelských firem ve světě...

Bureau Veritas v České republice zajišťuje certifikaci FSC na základě českého standardu.

Už 20 000 zpracovatelských firem na celém světě získalo certifikát FSC. Tento počet dokladuje obrovský nárůst společností, certifikovaných dle CoC v uplynulých dvou letech. V roce 2009 dosáhl počet certifikátů CoC dle systému FSC 15 000 a zároveň bylo certifikováno systémem FSC již 1000 lesních majetků.

Certifikační systém FSC vznikl v roce 1993 z iniciativy zástupců mezinárodních ekologických organizací, velko- i maloobchodníků se dřevem, lesníků, dřevozpracujícího průmyslu, sdružení domorodých obyvatel, odborů a certifikačních organizací z celého světa. Základní myšlenkou organizace FSC je podporovat

* environmentálně odpovědné,
* sociálně přínosné a
* ekonomicky životaschopné

obhospodařování lesů celého světa, a tím napomoci chránit mizející, ohrožené a devastované světové lesy.

Certifikace FSC představuje důvěryhodný systém, který pokrývá jak certifikaci hospodaření v lesích tak i certifikaci spotřebitelského řetězce s celosvětovou působností. Díky své transparentnosti, otevřenosti ke všem zájmovým skupinám a díky striktním sociálním a ekologickým standardům má FSC podporu největších environmentálních organizací jako WWF, Friends of the Earth nebo Greenpeace, stejně jako velkých obchodních řetězců, jako je Hornbach, IKEA, B&Q či Home Depot.

Prostřednictvím certifikace zpracovatelského (spotřebitelského) řetězce (C-o-C, chain of custody) je možno zaručit, že konečný výrobek pochází z lesů obhospodařovaných trvale udržitelným způsobem a certifikovaných dle schématu FSC. V praxi to znamená, že každý zpracovatel ve zpracovatelském řetězci od lesa k zákazníkovi musí získat certifikát FSC. To dává zákazníkovi jistotu, že kupuje výrobek z šetrně obhospodařovaných lesů.

Certifikace dřevozpracujících podniků ve spotřebitelském řetězci
U podniků ve spotřebitelském řetězci je certifikace vyžadována pro každou fázi výroby produktu ze dřeva, od pily přes obchodníky se dřevem a dřevozpracující podniky vyrábějící polotovary až k producentovi finálního výrobku. Každá fáze výroby musí být kontrolována a certifikována. Držitelem certifikátu nemusí být pouze prodejce, který dobře značený a nejlépe originálně balený výrobek pouze prodává konečnému spotřebiteli.
Pro žadatele může být výhodné nechat si současně s certifikací FSC provést u stejného auditora i certifikaci Environmentálního manažerského systému (EMS, EMAS nebo ISO řady 14 000), neboť tyto systémy se s certifikací FSC z velké části překrývají a obsahují některé shodné prvky.

Bureau Veritas zajišťuje certifikaci všech zmiňovaných standardů, které lze i různě kombinovat a tím ušetřit časové i finanční náklady.
Použití chráněné obchodní známky FSC
Při vydání certifikátu je firmě přidělen nezaměnitelný registrační kód skládající se ze zkratky certifikační firmy, typu certifikátu (FM pro lesní majetky a COC pro podniky ve spotřebitelském řetězci) a čtyřmístného pořadového čísla. Certifikát opravňuje držitele k používání jména Forest Stewardship Council, zkratky FSC a loga se zkratkou FSC v souladu s podmínkami pro jejich použití.

O společnosti BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s r.o.
Společnost BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s r.o. je součástí mezinárodní skupiny Bureau Veritas, která je lídrem celosvětového certifikačního trhu a poskytuje komplexní služby v oblastech kvality, hygieny, bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, životního prostředí a společenské odpovědnosti. Důvěryhodnost společnosti podtrhuje tradice a dlouholetá zkušenost sahající až do roku1828. Celosvětově působí společnost Bureau Veritas ve 140 zemích, kde má síť 900 kanceláří a laboratoří. Přes 46 tisíc zaměstnanců Bureau Veritas poskytuje služby více než 370 tisícům klientů.

Na území České republiky je Bureau Veritas zastoupena již více než 100 let a zaměstnává více jak 100 profesionálů. Mezi hlavní služby, které v České republice poskytuje, patří: certifikace managementu a výrobková certifikace, inspekce potravin a zemědělských komodit, testování a laboratorní analýzy, technické inspekce v průmyslu, periodické kontrolní služby provozovaných zařízení, kontrolní činnosti ve stavebnictví, služby v oblasti lodního průmyslu, kontrolní služby pro finanční sektor, školení a vzdělávání. Služby nejsou zaměřeny na vybraná odvětví nebo tržní segmenty, ale jsou poskytovány napříč odvětvími, bez ohledu na rozsah či charakter. Pro specifické případy jsou využíváni zahraniční auditoři, inspektoři a další experti.

Příklady akreditovaných certifikací poskytovaných BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC,spol. s r.o.: ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001, ISO/IEC 20000, ISO 22000, ISO/IEC 27001, EMAS,GHG, ISO/TS 16949, HACCP, QC 080000, IRIS, ISCC, BRC, IFS, GTP, GMP, SA 8000, AS9100, PEFC,
C-o-C,GLOBALGAP a další.

Kontakt:
Certifikace
Stanislav Moučka - Certification Manager
Tel.: +420 210 088 222
stanislav.mouckal@cz.bureauveritas.com
Média
Miroslava Jůnová - Marketing Specialist
Tel.: +420 210 088 224
miroslava.junova@cz.bureauveritas.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů