Sobota, 27. dubna 2024

Zemědělci bijí na poplach: Jsme nejohroženější profese

Dvě třetiny zemědělců v Evropě jsou starší padesáti pěti let. Pouze šest procent je pod třicet pět let. Současná situace obrácené věkové pyramidy znamená, že za dvacet let nebude nikoho, kdo bude pracovat v zemědělství.

Zemědělci bijí na poplach: Jsme nejohroženější profese

"Nejen Česká republika, ale celá Evropa se potýká se zoufalým nedostatkem mladých zemědělců. Začátky jsou velmi riskantní a podnikání v zemědělství je považované za nevýdělečné. Je nejvyšší čas s tím něco udělat," upozorňuje prezident Společnosti mladých agrárníků Petr Mareš, který vítá snahy Evropské rady mladých zemědělců a Evropské komise.

EU zveřejnila tento týden nové zemědělské priority

Tento týden předložil evropský komisař Dacian Cioloş v Bruselu balíček na podporu mladých zemědělců. Změny začnou platit od roku 2014. Prioritou je důraz na generační obměnu a podporu mladých začínajících zemědělců. Ti by měli v prvních 5 letech hospodaření o 25 % vyšší podpory než starší kolegové a měly by být podpořeny jejich investice na počátku podnikání.

"Pokud chceme změny a inovace v zemědělství, musejí je dělat mladí, a ne ti, kteří mají před důchodem. Mladé zemědělce musíme motivovat a v prvních pěti letech finančně pomoci. Trvá totiž delší dobu, než se zemědělcům začnou vracet investice. První fáze je velmi riziková a rozhodně o přežití," zdůrazňuje Petr Mareš.

Evropská rada mladých zemědělců chce dále prosadit změnu ve financování mladkého zemědělství v členských státech EU. V současné době se jedná o poměr 75 % : 25 %, tedy větší část jde z Bruselu, menší část pochází z členského státu. Mladí zemědělci usilují o upravení poměru tak, aby z Bruselu šlo 80 % a stát přispíval 20 %.

Čeští zemědělci nemůžou čekat, až se nové priority projeví

V České republice byli v posledních pěti letech mladí zemědělci podporování v začátku podnikání a zájem byl takový, že rozpočet do konce roku 2013 je již v tuto chvíli vyčerpaný.

"Bohužel se očekává, že v letech 2012 a 2013 bude podpora začínajících zemědělců z důvodu vyčerpání prostředků pozastavena, což samozřejmě bude mít negativní dopad na mladé lidi na venkově, které se na podnikání v zemědělství připravují a chtějí se mu věnovat. Mnoho z těchto lidí nemůže čekat další roky na to, až se projeví nové priority evropské zemědělské politiky," hodnotí Petr Mareš a poukazuje na volné prostředky v rámci Programu rozvoje venkova, které by bylo možné pro tyto účely podpory podnikání mladých zemědělců přesunout. Zamezilo by se tak nedočerpání a pomohlo by to velmi potřebnému zapojení mladých lidí do podnikání na venkově.

Eva Fruhwirtová
Společnost mladých agrárníků České republiky

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů