Pátek, 26. dubna 2024

Elektřina od ledna zdraží o 6 až 8 procent

Energie mohla zdražit ještě víc : "zelená" dotace překročí loňských 30 miliard korun

Elektřina od ledna zdraží o 6 až 8 procent

Elektřina pro české spotřebitele v příštím roce opět podraží. Růst by měl být mírně vyšší než letos. Pro domácnosti stoupne cena průměrně o šest, pro firmy zhruba o osm procent. Predikce vychází z vývoje nákupních cen a informací HN o regulovaných poplatcích, jež pro příští rok chystá Energetický regulační úřad (ERÚ).

Pro zákaznickou cenu je určující především vývoj na energetických burzách. Letos se tam průměrná nákupní cena pohybovala kolem 54,5 eura za megawatthodinu, což představuje proti loňsku asi devítiprocentní růst.

Dále se do konečné ceny odrážejí regulované poplatky za služby. A také dotace na obnovitelné zdroje (sluneční, větrné, biomasové či bioplynové elektrárny), jejichž výši každoročně určuje ERÚ. "Detailní výpočty poplatků ještě probíhají, známe už ale základní rámec," řekla HN předsedkyně ERÚ Alena Vitásková, podle níž stoupnou regulované poplatky u elektřiny včetně dotace na obnovitelné zdroje v průměru o pět procent.

Největším oříškem pro určení cen jsou právě dotace na obnovitelné zdroje, jež v cenách platí spotřebitel. Loni stála podpora "zelené energetiky" přes třicet miliard korun. Skoro 12 miliard z toho hradí stát, zbytek spotřebitelé. Domácnostem kvůli tomu přijde letos každá megawatthodina elektřiny dráž o 370 korun. Letos stoupne "zelený" poplatek podle informací HN zhruba na 430 korun.

Zátěž ale mohla být i vyšší. "Zelených" elektráren přibylo více, než úředníci z ERÚ očekávali, a jejich výkonnost také překročila očekávání. Státu tak roste dluh vůči distribučním firmám ČEZ a E.ON, jež povinně vykupují "zelenou" elektřinu za zvýhodněnou cenu. Z loňska jim zůstala z těchto obchodů pětimiliardová ztráta, letos už v půli roku byly ve 3,5miliardovém minusu.

"Kdyby měl poplatek na obnovitelné zdroje v příštím roce plně pokrýt závazky k distributorům, stoupl by na 520 až 570 korun na MWh," říká Marek Hatlapatka, analytik společnosti Cyrrus. Úředníkům se ale daří dohodnout s ČEZ a E.ON splátkový kalendář, takže se dluh vůči nim rozloží na delší období. To má zákazníky méně bolet. Zdražení brzdí i stát, který letos počítá se stejným příspěvkem do cen jako loni - tedy zhruba s 11,5 miliardy korun.

I tak ale růst ceny hlavně na firmy silně dolehne. Podle průzkumu, který v září provedla mezi 225 členy Unie malých a středních podniků, tvrdí 69 % těchto firem, že ceny elektřiny jsou už dnes na hranici únosnosti. "Výsledky ankety potvrdily, že nemůžeme nad zvyšováním cen zavírat oči. Podnikatelé čekají na odpověď od energetických společností, které by měly vyslyšet volání českých podniků a upravit pro ně nabídku výhodněji," říká šéf unie David Šleich.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů