Na celém světě se ročně znehodnotí 1,3 miliardy tun potravin. Nejvíce potravinového odpadu, až 300 kilogramů ročně, připadá na jednoho obyvatele Evropy či Severní Ameriky. Vyplývá to ze studie švédského Ústavu pro potraviny a biotechnologie. Výsledky dnes ČTK poskytla firma Oskar Plast.
Jenom Evropané znehodnotí 13krát více potravin než obyvatelé jižní nebo jihovýchodní Asie. "Alarmující by pro nás měl být fakt, že spotřebitelé ve vyspělých zemích znehodnotí celkem až 220 milionů tun potravin ročně. Přibližně stejný objem 230 milionů tun potravin je celková produkce pro jednu miliardu lidí v subsaharské Africe," uvedl Filip Linek ze společnosti Oskar Plast.
"Sami si dokážete přestavit, jak významnou pomoc bychom mohli poskytnout rozvojovým zemím, pokud bychom dokázali, třeba jen část z obrovských objemů potravinových odpadů vyspělých zemí dopravit do míst, kde je jich nedostatek," dodal Linek.
Omezte plýtvání potravinami - začněte u Vás doma. Používejte vakuové baličky potravin a vakuové dózy!
Pokud jsou potraviny vystavené vzduchu a vlhkosti, dochází k chemickým reakcím (oxidaci), růstu mikroorganismů, kontaminaci hmyzem, které mají společně za následek zkázu potravin.Vakuové balení výrazně prodlužuje životnost čerstvých potravin tím, že zamezuje přístupu kyslíku a tak snižuje oxidaci a bujení mikrobů, bakterií a plísní.
Při pořizovací ceně vakuové baličky okolo 2 000,- Kč a rostoucích cenách potravin se Vám investice do baličky vrátí během několika měsíců.
Výběr ze tří druhů (nicméně jedna znich je už spíše pro poloprofesionální použití v menších provozovnách) prověřených vakuových baliček od italské rodinné firmy LAICA a atké vakuovací dózy od firmy IIC najdete zde..