Pátek, 26. dubna 2024

Aktuálně.cz: Chalupovo ministerstvo poslalo miliony sdružením, jež nelze najít

Aktuálně.cz: Chalupovo ministerstvo poslalo miliony sdružením, jež nelze najít
Ministerstvo životního prostředí vyplatilo miliony korun třem sdružením, která vznikla jen pár dní před konečným termínem pro podávání žádostí o dotace a o nichž ani po víc než půl roce nejsou dostupné skoro žádné veřejné informace. Napsal to server Aktuálně.cz.

Projekty na dotace z programu švýcarsko-české spolupráce bylo možné podávat do 15. září loňského roku. Tři občanská sdružení, Envidea, Centrum environmentálních projektů a Campanula, vznikla jen pár dní před dnem D. U posledního z nich se serveru Aktuálně.cz nepodařilo vůbec zjistit, kdy vzniklo.

Sdružení Envidea dostalo 3,12 milionu na projekt takzvaných 2D naučných stezek. Centrum environmentálních projektů obdrželo 1,86 milionů na modelové projekty environmentálního vzdělávání. Campanula získala dotaci 1 259 280 korun na projekt environmentální elektronické knihovny.

"V rámci neziskové oblasti je běžné, že vznikají nové subjekty pro realizaci konkrétního projektu. Po konzultaci s donorem byla nastavena pravidla takovým způsobem, že rozhodující byl obsah projektu. Podmínka například minimálního trvání a existence společnosti nebyla požadována," řekl k tomu serveru Aktuálně.cz mluvčí ministerstva Matyáš Vitík.

Více podrobností naleznete ve zprávě serveru Aktuálně.cz Ministerstvo poslalo miliony sdružením, jež nelze najít, zveřejněné 14. 6. 2012.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů