Sobota, 20. dubna 2024

V Namibii byl nalezen vodní zdroj, který může vydržet staletí

V Namibii byl nalezen vodní zdroj, který může vydržet staletí

V Namibii, nejsušší zemi na jih od Sahary, objevili hydrologové v dvousetmetrové hloubce významný zdroj vody. Objev obrovského rezervoáru, který pokrývá území o rozloze 2800 kilometrů čtverečních, může mít v této oblasti obrovský dopad na rozvoj, uvedl server BBC.

"Pro celou oblast severní Namibie, kde žije 40 procent celkové populace této africké země, by tato voda při současném tempu spotřeby vystačila na 400 let," řekl agentuře DPA Martin Quinger, vedoucí prací z německého geologického institutu. Projekt nazvaný Ohangwena II je výsledkem spolupráce mezi Namibií a Německem.
Vědci tvrdí, že voda je stará 10.000 let a je čistší než mnohé moderní zdroje. Objevily se však obavy, že vodu by mohly znečistit nelegální vrty. Pod povrchem se totiž nachází vrstva soli, která by mohla při špatném technickém postupu vodu kontaminovat.

Na 800.000 lidí v severní Namibii je v současnosti závislých na nespolehlivých dodávkách vody ze 40 let starého potrubí vedoucího z Angoly. Nový zdroj by mohl pomoci nejen se zajištěním pitné vody, ale mohl by změnit i hospodářské využití krajiny. Místní obyvatelé také doufají, že by jeho objev mohl zastavit plány na výstavbu přehrady na vodopádech Epupa, které jsou důležitým rituálním místem pro etnikum Himbů.

Již v dubnu vědci z londýnské univerzity a z britského geologického ústavu oznámili, že dle jejich odhadů má Afrika obrovské zásobárny vody. Největší rezervoáry se podle nich nacházejí pod Libyí, Alžírskem, Egyptem a Súdánem. Získat vodu z některých z nich může být ale kvůli hloubce vrtů velmi drahé.

Namibie je nejsušší subsaharskou zemí tvořenou z velké části pouští a polopouští. Voda je zde cennou surovinou, na které závisí život stovek tisíc obyvatel. Nedostatek čisté pitné vody je zároveň příčinou mnoha banálních onemocnění, jako je například průjem, který v afrických podmínkách často končí smrtí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů