Sobota, 27. dubna 2024

Na Vysočině porotci ocenili tradici i postoj k ekologii

Na Vysočině porotci ocenili tradici i postoj k ekologii

První místo v soutěži Vodafone Firma roku 2012 v Kraji Vysočina získala společnost První brněnská strojírna Velká Bíteš. Společnost působí v řadě oborů, mezi které patří energetika, ekologie i zdravotnictví. Zabývá se ale i vývojem a výrobou motorů pro malé letouny. "Zaujala nás svým letitým příběhem i ekonomickými výsledky," zdůvodnila volbu poroty Renata Pazourková z Vodafonu.

Porota ocenila, že strojírna, která funguje nepřetržitě již od roku 1950, za uplynulý rok zaměstnala 30 nových lidí a investovala 120 milionů korun do rozvoje všech svých divizí. V současné době zde pracuje 750 lidí, z toho velká část přímo z Velké Bíteše.

Na druhém místě v soutěži skončila společnost Kamila chocolates, výrobce čokoládových specialit z Vyskytné nad Jihlavou. Malá rodinná firma zabodovala především zachováváním starých českých receptur a vůbec povahou svého podnikání. Výrobce čokolád si podle poroty také stojí velmi dobře vůči konkurenci - i proti velkým firmám, jako je Nestlé.

"Znám pana majitele Hlavu skoro 50 let a vím, že čokoládou se začal zabývat až po revoluci. Na tento obor se vrhla celá rodina a dělají to opravdu s nadšením. Firma působí na vesnici a dává tam práci místním lidem," přiblížil Miloslav Ilečka, porotce v soutěži a zástupce Hospodářské komory v Jihlavě.

Třetí místo v kategorii firma roku získal zpracovatel dřeva a výrobce dveří Sapeli z Polné. I u tohoto hodnocení sehrála důležitou roli tradice. První dveře byly v Polné vyrobeny již za první republiky.

Souběžně s firmou roku včera v Jihlavě porota vybírala také krajského vítěze soutěže Era Živnostník roku 2012. V té se na první příčce umístil Dušan Tripal z Třeštice u Telče se svojí firmou Tripet, která z kartonového odpadu vyrábí kartonové krabice, proložky i palivové brikety. "Jedná se o tradiční rodinnou firmu s důrazem na ekologickou výrobu," přiblížil porotce Milan Kramoliš z banky Era.

Druhé místo v této kategorii si odnesla Lenka Cacková se svým projektem "Trdlohrátky". Živnostnice ze Štěpánova nad Svratkou podniká v neobvyklém oboru: učí děti formou hry. Třetí skončil Bedřich Hloch, majitel vyhlášeného jihlavského knihařství.

Porotci vyhlásili i Odpovědnou firmu roku 2012, kterou se stala společnost AR Sport Snowboards. I proto, že se stará o své zaměstnance a nebalí své produkty do zbytečných obalů.

Sedmého ročníku soutěže, kterou vyhlašují HN, se na Vysočině zúčastnilo zhruba 185 firem a stejně živnostníků. Vítězové postupují do celorepublikového finále, které se uskuteční 4. prosince na pražském Žofíně.


Vítězové na Vysočině

Firma roku

1. PBS Velká Bíteš

2. Kamila chocolates Vyskytná n. J.

3. Sapeli Polná


Živnostník roku

1. Dušan Tripal Třeštice u Telče

2 Lenka Cacková Štěpánov n. Svr.

3. Bedřich Hloch Jihlava


Odpovědná firma

1. AR Sport Snowboards Třebíč

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů