Pátek, 29. března 2024

Využijte grantu nadace a začněte lépe hospodařit s vodou

V některých veřejných budovách by se již nemuselo plýtvat pitnou vodou na splachování toalet a městské parky by se mohly zalévat nasbíranou dešťovou vodou.

Využijte grantu nadace a začněte lépe hospodařit s vodou

Pomoci změnit současnou situaci nešetrného zacházení a nakládání s vodou by měly granty Nadace Partnerství nazvané Nestlé pro vodu v krajině. O finanční příspěvek v maximální výši do 80 tisíc korun na jeden projekt je možné žádat do 30. dubna. Projekty by se měly zaměřit na úsporu pitné vody, čištění a recyklaci použité vody i zlepšovaní vsakovací schopnosti krajiny a ploch ve městech, což umožní předcházet suchu i povodním.
O grant se mohou ucházet obce, školy, sdružení a další organizace, které chtějí konkrétními kroky přispět ke zlepšení hospodaření s vodou v naší republice. V minulém roce nadace penězi podpořila například hloubení tůní a údržbu mokřadů, projekt přírodního čištění odpadní vody, umístění úsporných zařízení na školách, přestavbu starého septiku na nádrž sbírající dešťovou vodu pro zalévání i výsadbu pásu stromů, které při přívalových deštích brání spláchnutí bahna z polí do zastavěné části obce.
"Za důležité považujeme také zvyšování povědomí veřejnosti v této oblasti. Proto by měla být součástí projektu i vzdělávací část a možnost zapojit místní obyvatele do jednotlivých prací. Prakticky to může vypadat tak, že si školáci vyzkouší, jak se buduje a k čemu v krajině slouží tůňka. Netradiční řešení jako je kořenová čistička zase mohou ostatním sloužit jako inspirace a vzorový příklad," vysvětluje Ivana Adámková z Nadace Partnerství. Podrobné informace o grantu Nestlé pro vodu v krajině mohou zájemci nalézt na www.nadacepartnerstvi.cz.
Výše uvedené granty jsou součástí kampaně Nestlé pro vodu v krajině. Součástí kampaně je i nyní vrcholící soutěž pro studenty středních a vysokých škol zaměřená na inovativní nápady v hospodaření s vodou (www.soutezprovodu.cz). Uzávěrka soutěže je 12. února a finanční odměnou pro tři nejlepší návrhy je 30 tisíc korun. "Nestlé si uvědomuje, že zodpovědné hospodaření s vodními zdroji je bezpodmínečnou nutností. Z tohoto důvodu podporujeme aktivní organizace, odborníky i studenty, kteří usilují o neustále zlepšování v této oblasti," říká Jana Blecherová z Nestlé.
Informace o grantech Nestlé pro vodu v krajině: www.nadacepartnerství.cz
Informace o soutěži Pro vodu - cena Nestlé za inovativní projekty hospodaření s vodou: http://www.soutezprovodu.cz/
Kontakt - Nadace Partnerství:
Ing. Ivana Adámková, koordinátorka kampaně Nestlé pro vodu v krajině, ivana.adamkova@nap.cz, 515 903 131, 608 704 389

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů