Čtvrtek, 25. dubna 2024

Senát možná vyzve ke zvýšení poplatků za odběr minerálních vod

Senát možná vyzve ke zvýšení poplatků za odběr minerálních vod

Senát možná vyzve vládu, aby zvýšila poplatky za odběr minerálních vod z přírodních zdrojů. Takto získané peníze by měly sloužit na podporu vodohospodářské infrastruktury, na zlepšení ochrany těchto vod a měly by také bránit živelnému čerpání těchto zdrojů. Navýšení poplatku doporučil senátní výbor pro záležitosti EU. Výbor ho přijal v balíčku návrhů Evropské komise na téma ochrany vod a boje se suchem. Senát by se balíčkem mohl zabývat příští čtvrtek. Pokud by zvýšení poplatku zdražilo minerální vody, bylo by ministerstvo zdravotnictví proti.
Podle současného nařízení vlády z roku 2001 platí ten, kdo čerpá minerální vodu z přírodního zdroje, za každý krychlový metr tři koruny. Ministerstvo zdravotnictví potvrdilo na dotaz ČTK, že tato sazba platí. Na běžné jedenapůllitrové láhvi minerálky tak představuje tento poplatek 0,45 haléře.

Mluvčí ministerstva Viktorie Plívová uvedla, že ministerstvo nemá zájem, aby se opatření dotklo ceny nealkoholických nápojů. "Za předpokladu, že by zvýšení poplatku mohlo ohrozit jejich cenu, která by následně ovlivnila chování spotřebitelů, kteří by upřednostnili konzumaci levnějších alkoholických nápojů, by se ministerstvo k takovému návrhu stavělo negativně," uvedla.

Ministerstvo jako ústřední úřad státní správy ve využívání zdrojů přírodních minerálních vod podle ní dbá na to, aby využívání těchto zdrojů bylo šetrné. "Z hlediska ochrany zdrojů přírodních minerálních vod proto případné zvyšování poplatku nespatřujeme zatím jako důvodné," dodala.

Výbor také navrhuje vyzvat vládu, aby zrevidovala poplatky za odběry vody. Podle něj tyto poplatky ve své současné podobě, kdy je cena za odběr povrchové vody vyšší než poplatek za odběr vody podzemní, nesplňují cíl zvýšit ochranu podzemních zdrojů vod. Vládu chce výbor vyzvat i k tomu, aby posílila informovanost o kvalitě vody šířené vodovodní sítí. To podle něj může vést k posílení tlaku na snížení spotřeby balené vody.

Podle společnosti Nielsen trh s balenými vodami v tuzemsku klesá. Od července 2011 do loňského června klesl o 14 procent na 458 milionů litrů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů