Pátek, 26. dubna 2024

Ministr Bendl: Podáváme pomocnou ruku zemědělcům postižených suchem. Musí se ale na sucho připravovat

Ministr Bendl: Podáváme pomocnou ruku zemědělcům postižených suchem. Musí se ale na sucho připravovat

Řízení rizik a krizí v oblasti zemědělství, tedy zejména podpora nepojistitelných událostí jako je sucho, bylo jedním z témat dnešního kulatého stolu na Ministerstvu zemědělství. Šéf rezortuPetr Bendl pravidelná jednání s nevládními organizacemi považuje za důležitá při přípravě na vyjednávání Společné zemědělské politiky (SZP) v Bruselu.

MZe představilo záměr podpory nepojistitelných rizik.Chce nabídnout zemědělcům podporu ze strany státu, aby v případě,kdy dojde k závažnému stavu způsobenémunapříklad vlivem počasí, nebyla ohrožena jejich existence.Systém by měl stát na principu solidarity a dobrovolné spoluúčasti zemědělců, která by byla rozšířena o podporu státu. Podmínkou bude ale takové chování zemědělců, jež se snaží podobným rizikům předcházet.Materiál je v tuto chvíli v přípravě, předpokládá ale zařazení této podpory pod Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond.

"Chceme nastavit podporu, která je podanou pomocnou rukou ze strany státu a má zemědělci pomoci přežít například v případě sucha a překlenouttak nenadálý problém. Podpora přirozeně nemůže financovat celou ztrátu zemědělce a základním krokem dále zůstává předcházení těmto rizikům, například v podpoře opatření, která zadržují vodu v krajině," uvedl ministr Bendl.

Ministr účastníky kulatého stolu informoval o pokračujícím jednání o SZP. Aktuálně se vyjednává i otzv. frančíze, tedy opatření rozlišující úroveň podpory podle velikosti podniků. České republice hrozí, že by na financování krizové rezervy přispívala více než většina států EU, s čímž nesouhlasí.

Ministr také opětovně ujistil, že zemědělci ani starostové nemusí mít strach, že by přišli o přibližně 300 milionů eur z evropských fondů. "Obce o dotace nepřijdou, jenom je získají z jiných zdrojů, 300 milionů eur by se mělo přemístit do programů zejména Ministerstva životního prostředí a Ministerstva pro místní rozvoj. Pro žadatele, kterými jsou často obce, to bude navíc administrativně přehlednější," řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

Jednání u kulatého stolu se zúčastnili také náměstkyně ministra zemědělství pro společnou zemědělskou a rybářskou politiku EU Jaroslava Beneš Špalková, náměstek ministra pro ekonomiku Miroslav Hladík, náměstek ministra pro zemědělské komodity a výzkum Jiří Mach, zástupci Ministerstva životního prostředí, Ministerstva zahraničních věcí a Ministerstva pro místní rozvoj, dále zástupci Agrární komory ČR, Zemědělského svazu ČR, Asociace soukromého zemědělství, Potravinářské komory ČR, Společnosti mladých agrárníků ČRa dalších organizací.

Jan Žáček
tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů