Sobota, 27. dubna 2024

Pivaři a ekologie

Pivaři a ekologie

Pravdou je, že fusariové plísně jsou přirozenou součástí životního prostředí a jejich výskyt na polích není žádnou novinkou. Zemědělci v minulosti sice neměli k dispozici fungicidy k jejich hubení, ale bránili se jim jinak. A to promyšleným osevním postupem, při němž se na polích střídaly každý rok nepříbuzné rostliny. Plísni to zkomplikovalo přežití. Sladovnický ječmen se zásadně vyséval po cukrovce, nikdy po obilnině. Jenomže po cukerné reformě, naordinované zemědělcům Evropskou komisí, se pěstování řepy přestalo vyplácet. Její výměra dramaticky poklesla v celé EU a ani český sladovnický ječmen nemá vhodnou předplodinu. Výskyt mykotoxinů v pivu má tedy širší souvislosti.

Pivaři a ekologie je spojení, které nejde moc dohromady. Náš test mykotoxinů v pivu však ukázal, proč by se právě hospodští štamgasti měli více zajímat o narušenou biologickou rovnováhu zemědělské půdy, na které se pěstuje sladovnický ječmen.

Výzkumný ústav obilnářský v Kroměříži při opakovaných pokusech zjistil, že vůbec nejhorší předplodinou pro sladovnický ječmen je kukuřice. Její osevní plochy se za posledních 15 let zvětšily osminásobně. Souvisí to s dotacemi na výstavbu bioplynových stanic, kde se z kukuřice vyrábí bioplyn. Ve zbytcích nezaorané kukuřičné slámy na polích přežívá plíseň, jejíž výtrusy zjara létají vzduchem, a to je špatné pro klasy ječmene.

Zdroj: www.dtest.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů