Pátek, 26. dubna 2024

Výstavba bioplynových jednotek na Ukrajině se vyplatí zatím pouze velkým zemědělským holdingům

Výstavba bioplynových jednotek na Ukrajině se vyplatí zatím pouze velkým zemědělským holdingům

Podíl ceny energií na výrobních nákladech ukrajinských zemědělských podniků činí v současné době min. 10 %. U farem na chov dobytka nebo ve skleníkových hospodářstvích dosahuje tento ukazatel až 50 %.

ilustrační obrázekExperti Mezinárodní finanční korporace Světové banky spočítali, že při stávající ceně přírodního plynu 500 USD/1 tis. m3 průměrný ukrajinský zemědělský holding s plným výrobním cyklem utrácí ročně za energetická media kolem 800 tis. EUR. Přesto však místní podniky téměř nevyužívají tak významný zdroj alternativní energie jako bioplyn, vznikající fermentací organického odpadu, jenž se z 60 až 70 % skládá z metanu. Celkový roční potenciál výroby bioplynu na Ukrajině se odhaduje na úrovni 40 mld. m3, nebo na 22 až 33 mld. m3 metanu po dočištění. V zemi funguje zatím pouze 10 jednotek na bioplyn, z nichž se jen polovina provozuje v zemědělství.

Dne 1. dubna 2013 vstoupí v platnost <> pro elektřinu vyráběnou z bioplynu, s koeficientem 2,3. Stanovený tarif činí 1,56 Hřiven (0,156 EUR)/kWh včetně DPH a bude se v příštích letech v souladu se zákonem Ukrajiny o elektrické energii snižovat. Pro velké farmy a cukrovary se vyplatí výkonné jednotky v hodnotě cca 50 mil. EUR. Průměrná doba návratnosti podobného projektu se odhaduje nyní na 5 až 7 let. Je nutno sice počítat s tím, že rentabilita bioplynového zařízení podstatně klesá se snížením výrobní kapacity zařízení, z toho důvodu se nevyplatí instalovat nízkokapacitní zařízení. Další překážkou pro vývoj bioplynového sektoru je stav ukrajinského bankovnictví. V současné době místní banky velmi neochotně podporují místní podniky, natož v oblasti zemědělství, přičemž běžná roční úroková sazba činí nerealistických 30 %. S ohledem na vyjmenované faktory zvládnout výstavbu bioplynové stanice mohou hlavně finančně silné holdingové společnosti, které navíc obstarají přístup k levným úvěrům ze strany EBRD a Světové banky.

Z uvedených důvodů zůstávají zatím bioplynové projekty prioritoi velkých ukrajinských podniků. Nicméně odborníci poznamenávají, že ve střednědobém horizontu (tři až čtyři roky) dosáhnou investice do místního bioplynového sektoru v zemědělství 1 mld. EUR. Hodně bude totiž záležet na stavu domácího a světového trhu potravin.

ZDROJ: www.businessinfo.cz, www.business.ua

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů