Sobota, 27. dubna 2024

Hydroponie - vynález starých Egypťanů

Hydroponie - vynález starých Egypťanů

Moderní doba znovu objevila dávný vynález Egypťanů pěstování rostlin bez zeminy - hydroponii. Je to systém pěstování ve vodním prostředí nenáročný na údržbu. Speciální pěstební substráty a nádoby umožňují rostlinám přijímat přesně tolik živin a vody, kolik potřebují z okysličeného substrátu.

Ve velkovýrobě se hydroponie využívá např. k pěstování jahod

Nároky rostlin v hydroponii na světlo a teplo se od tradičního pěstování ničím neodlišují. To se také týká i doby květu a vegetačního klidu.

Co se dá v hydroponii pěstovat? Nejlépe se v hydroponii daří fíkusům, dracénám, žumenu, potosu, kolopejce, begóniím, pandanu, ale i tučnolistým rostlinám a palmám. Kaktusy jsou speciálním druhem s rozdílnými nároky, proto když si nevíme rady, je lepší si nechat poradit od odborníků, ti vědí který živný roztok je nejvhodnější a pomohou i s výběrem rostlin podle nároků.

Hydroponie má své výhody:

Rostliny lépe a rychleji rostou, jsou méně náchylné k chorobám a déle vydrží. Přitom dají méně práce než při klasickém pěstování v půdě. Kromě úspory času je hydroponie přínosem i pro lidi trpící alergií na plísně a mikroorganizmy. Substráty totiž neobsahují organickou hmotu, která je živnou půdou plísní a jiných alergenů.


Nejjednodušší formou hydroponie je pěstování cibulovin v nádobě s vodou. Cibule nesmí být ale ponořena ve vodě, aby nezahnívala.

Květináč na míru

Pro pěstování v hydroponii se v interiéru používá systém nádoby v nádobě. Vzrostlá rostlina s kořeny je vsazena do vodopropustné vnitřní nádoby naplněné speciální hmotou. Tato nádoba stojí ve vodotěsné, vnější nádobě. Velmi důležitou pomůckou je vodoznak, který ukazuje stav hladiny živného roztoku v nádobě.

Nádoby pro pěstování rostlin v interiéru plní i dekorativní funkci. Jsou samozřejmě vodotěsné, z různých materiálů a v široké barevné škále. Mohou být plastové, kovové nebo laminátové, ale i z tradičních materiálů - keramické, kameninové, porcelánové nebo z pálené hlíny.


Existují speciální systémy pro pěstování zeleniny. Tady vidím hydroponii při pěstování rajčat.

Jak se o kytičky starat

Voda se do nádoby zpravidla doplňuje každých 12 až 14 dní. Když ukazatel klesne na minimum počkáme 2 až 3 dny a vodu doplníme na optimální hodnotu. Obavy z přeschnutí při minimálních hodnotách ukazatele mít nemusíme, protože i při minimálním stavu hladiny je v substrátu dostatek vlhkosti a živin. Na maximum zaléváme jen výjimečně v době delší nepřítomnosti, o dovolené, případně za letních veder.

ZDROJ: http://abecedazahrady.dama.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů