Pátek, 19. dubna 2024

KRAJINA OČIMA ARCHEOLOGA, BOTANIKA I VÝTVARNÍKA

KRAJINA OČIMA ARCHEOLOGA, BOTANIKA I VÝTVARNÍKA

Chaloupky v Kněžicích (okr. Jihlava) zvou od pondělí 19. 8. do středy 21. 8. nejen učitele, ale i širokou veřejnost na odborně zaměřené vycházky po okolí. Chaloupky tak obnovují tradici akce s názvem Hurá z lavic, která pravidelně sloužila učitelům ke zvyšování odborných znalostí a dovedností. "Letos bychom rádi na akci pozvali i širokou veřejnost, které má o danou problematiku zájem" láká na akci Martin Kříž, vedoucí pracoviště v Kněžicích.

V pondělí 19. 8. od 15:00 do 18:00 si projdeme okolí s botaniky a pomůžeme vám vyznat se v nejběžnější květeně této části Vysočiny. Lektorují Vendula Šimková a Lenka Válová z Chaloupek.

V pondělí večer od 20:00 nás čeká odchyt nočních motýlů, které budeme lákat na světlo, ukázka se koná jen za pěkného počasí (nesmí foukat a pršet nebo být příliš chladno). Lektoruje Václav Křivan z ČSOP Kněžice.

V úterý od 9:00 hodin můžete vyrazit do oblasti Alejí s archeologem a podívat se na krajinu jinýma očima, projdeme zaniklé haberské stezky a objevíme zaniklou vesnici. Výpravu povede Milan Vokáč z Muzea Vysočiny v Jihlavě.

V úterý odpoledne od 15:00 se pak můžete vydat na tři hodiny do přírody za tím, co je jedlé, budeme vyrábět pomazánky z nejrůznějších zahradních plevelů, lučních i lesních rostlin a možná si kousneme i do mravence. Lektoruje Iva Suchá z Chaloupek.

V pátek 21. srpna bude připraven program pro všechny, co rádi tvoří v přírodě, ukážeme si, jak vzniká obraz pomocí land artu (pouze z přírodnin), vytáhneme si barvu z půdy nebo rostlin. Lektoruje Jana Čížkové z Chaloupeckého pracoviště ve Velkém Meziříčí.

Všechny přednášky či vycházky stojí 100 Kč na osobu a začínají a končí na Chaloupkách (Kněžice 109). Pro účast je nutné se předem objednat na tel 775 740 221 nebo e-mailem na program@chaloupky.cz (dá se i přiobjednat oběd mezi jednotlivými vycházkami...). Pokud byste chtěli absolvovat celou akci, přihlaste se pomocí elektronického formuláře, který najdete na webu www.chaloupky.cz. Tady je zveřejněn i celý program

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů