Čtvrtek, 25. dubna 2024

Voda z kohoutku opět zdraží

Voda z kohoutku opět zdraží

Voda z kohoutku zdražila za posledních 23 let v Česku stonásobně. Další zvyšování cen plánují vodárenské firmy i pro příští rok. Vodné a stočné by u většiny z nich mohlo v roce 2014 zdražit přibližně do pěti procent. V úterý to uvedl předseda představenstva Sdružení oboru vodovodů a kanalizací František Barák.

Pokud by vodárny zdražovaly pouze o inflaci, nárůst by se podle něj měl pohybovat mezi dvěma až třemi procenty. Většina vodáren by ceny na příští rok měla vyhlásit koncem listopadu. Letos se cena za vodné a stočné pohybuje v průměru už kolem 80 korun za metr krychlový. Mezi cenami v jednotlivých regionech jsou ovšem rozdíly i v desítkách korun za krychlový metr.

"Nedomnívám se, že dojde k významnému nárůstu cen vodného a stočného v příštím období," řekl Barák. Výjimkami podle něj budou vodárny, které čerpají dotace z Evropské unie. Podle Baráka jsou takzvaným finančním modelem nucené k tomu, aby cena vodného a stočného generovala peníze na splácení spolufinancování investice.

Naopak u některých společností se zřejmě nebude zdražovat vůbec. Podle Baráka takový krok bude politickým rozhodnutím samospráv, které mají ve vodárnách hlavní slovo.
Dodavatele nelze změnit

Žádná jiná komodita nezdražila od začátku 90. let v Česku tak výrazně jako voda z kohoutku. Jen od roku 2007 vzrostla průměrná cena vody o více než třetinu.

S placením účtů za vodu společně se složenkami za další energie má tak problém stále více českých domácností. Výběr dodavatele vody však lidé, kteří nemají vlastní studnu, na rozdíl od elektřiny či plynu nemohou nijak ovlivnit.

Zatímco ceny kohoutkové vody se prudce zvedly, její spotřeba postupně klesá. Pokud tento trend bude dále pokračovat, denní spotřeba na hlavu bude proti roku 1990, kdy činila 170 litrů, brzy poloviční. Loni v průměru připadala na každého Čecha spotřeba 94 litrů vody za den. Snížením spotřeby vody se lidé snaží šetřit rodinné rozpočty.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů