Čtvrtek, 25. dubna 2024

Otužilci se v Plzni převlékli za labutě, upozornili na cerkárie

Otužilci se v Plzni převlékli za labutě, upozornili na cerkárie

V převlecích za bílé a černé labutě se dnes v Plzni vrhli někteří otužilci do vody Velkého Boleveckého rybníka. Exhibiční akce měla tentokrát vedle tradiční novoroční koupele i další cíl, a sice informovat veřejnost o takzvané cerkáriové dermatitidě. Ta v létě komplikovala rekreantům koupání v tomto rybníce. Nepříjemnou vyrážku přitom působí parazit, který se do vody dostává z labutí a kachen. Otužilci proto dnes vyzývali veřejnost: Nekrmte labutě!

"Chceme informovat lidi o tomto problému," řekl ČTK Tomáš Kocánek, místopředseda Klubu sportovních otužilců Plzeň, který akci pořádá, má kolem 70 členů a funguje už více než 35 let. Přes dvě desítky nadšenců tak dnes skákaly do vody, která měla tři stupně Celsia.

Podle hydrobiologa Jindřicha Durase se loni cerkárie masivně objevily proto, že se obrovské hejno labutí vlivem chladného jara zdrželo na rybníce až přes polovinu května, takže rybník byl zamořen velmi silně. "Kosením vegetace jsme zlikvidovali spoustu vodních plžů, takže jsme infekci značně omezili," vysvětlil. Místo loňských 80 labutí je jich dnes na rybníce 20 až 30.

Zamezit opakování problému má další kosení vodní vegetace na jaře, cílem je přimět labutě opustit lokalitu co nejdřív. Podle Durase jsou labutě hostiteli motolice ptačí, tedy parazita, který žije v ptácích a uvolňuje do vody vajíčka především přes výkaly ptáků. "Z vajíček se pak líhne larvička, která napadá vodní plže. Ve vodních plžích se tato larvička dál vyvine a lavinovitě se v plži rozmnožuje, vznikají takzvané cerkárie," řekl hydrobiolog. Cerkárie plže opouštějí a při hledání hostitele to "zkouší" i na koupající se lidi. "Náš imunitní systém je ale zabije už v kůži, přičemž vzniká svědivý pupen. A to je právě cerkáriová dermatitida," vysvětlil Duras.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů