Pátek, 26. dubna 2024

Nosorožčí rohy místo drog a zbraní

Mafie se stěhují do nových oborů. Lákají je vysoké zisky a nízké riziko.

Nosorožčí rohy místo drog a zbraní

Někteří muži zákona honí lumpy v obskurních uličkách, jiní se snaží nachytat podvodníky na jejich účetních rozvahách. V žaludek obracejícím zápachu veterinárního střediska na mezinárodním letišti Johna F. Kennedyho v New Yorku si jiní muži zákona nasazují operatérské masky, brýle a gumové rukavice a pomocí baterek nakukují do přepravek, jejichž obsahem jsou tisíce malých ptáků.

Tito inspektoři úřadu Fish and Wildlife Service (FWS) kontrolují nejen živá zvířata přijíždějící do Ameriky, ale také výrobky rostlinného a živočišného původu. Rukama jim tak projdou jak nelegálně dovážená zvířata, tak třeba i kabelky či kaviár. Právě agenti FWS před třemi lety provedli razii v prostorách slavného výrobce elektrických kytar - firmy Gibson Guitar - a zabavili tam dřevo v hodnotě tisíců dolarů, o němž měli podezření, že bylo nelegálně dovezeno z Indie a Madagaskaru.

Kupci mohou být pobláznění milovníci ptactva, lidé posedlí módou či nenasytní gurmáni. Ale prodejci jsou lumpové zásobující trh, jehož roční obrat dosahuje podle výzkumné agentury amerického Kongresu až 133 miliard dolarů. Komodity jako například rohy nosorožců či kaviár skýtají zločincům výhody, které jdou málokdy ruku v ruce: vysoké ceny a nízké riziko. Nosorožčí rohy mohou vynést až 50 tisíc dolarů za kilogram, což je více než cena zlata či hodnota kokainu prodávaného na americké ulici. Necháte-li se chytit při dovozu jednoho kilogramu kokainu do Ameriky, hrozí vám 40 let vězení a pokuta pět milionů dolarů. Naproti tomu 10. ledna odsoudil newyorský soud nelegálního obchodníka s nosorožčími rohy na pouhých 14 měsíců.

Atraktivitu těchto obchodů, i když nechtěně, zvyšují vlády snažící se intenzivněji než dosud ochránit životní prostředí. "Když se dohodneme, že letos se může ulovit jen deset tuňáků, zároveň tím zajistíme, že ten jedenáctý bude mít obrovskou hodnotu," říká Theodore Leggett z Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC). Podobně jako s tuňákem to funguje s ebenovým dřevem, slonovinou či nosorožčími rohy - všechny tyto druhy zboží jsou regulovány přísněji a všechny jsou stále velmi žádané.

Svět patří jim

Organizovaný zločin se globalizuje a diverzifikuje. Monoetnické hierarchicky organizované mafie jsou nahrazovány multietnickými sítěmi, které operují přes hranice a dopouštějí se mnoha typů trestných činů. V rámci probíhajícího vyšetřování nelegálního dovozu nosorožčích rohů zatkla FWS Iry, kteří využívali chudé Texasany ke shánění materiálu pro čínské a vietnamské kupce. Europol, agentura Evropské unie zabývající se potíráním a prevencí trestné činnosti, odhaduje, že pouze čtvrtina ze zhruba 3600 skupin organizovaného zločinu působících v Evropě má nějakou hlavní národnost. Některé z těchto skupin přitom působí v desítkách zemí. Třetina se zabývá více než jedním druhem nezákonného podnikání a polovina má napojení na obchod s drogami.

A ačkoli tradiční obchodování s drogami, zbraněmi a lidmi je stále ještě lukrativní, zločinecké gangy se čím dál více přesouvají do méně rizikových a zároveň výnosnějších oblastí - a nejde jen o živočichy žijící ve volné přírodě, ale také o podvody a ilegální likvidaci odpadů. UNODC uvádí, že hodnota přeshraničního obchodu s padělaným zbožím může být až 250 miliard dolarů ročně. Úřad 14. ledna zahájil kampaň upozorňující spotřebitele na rizika spojená s padělanou elektronikou, potravinami, léky apod., jakož i na to, že lidé kupující padělky umožňují zbohatnout řadě velmi nepříjemných lidí.

Gangy v Británii vydělají ročně zhruba devět miliard liber (10,8 miliardy eur) na podvodech s daněmi, sociálními dávkami či spotřební daní - to není o moc méně, než vydělají na drogách. V Americe připraví nelegální obchod s cigaretami státní a místní úřady a federální vládu ročně o pět miliard dolarů na daních. Evropská unie odhaduje, že ztráty na jejím území pramenící z pašování cigaret, daňových podvodů a machinací s eurofondy dosahují ročně celkem 34 miliard eur. Jednotlivé členské státy unie však ročně řeší v průměru méně než deset případů a rozsudky jsou obvykle mírné.

Konec starých gangsterů

Přitom jen v Itálii si zločinecké skupiny podle sdružení bojujícího proti organizovanému zločinu FLARE Network přijdou na zhruba 14 miliard eur ročně. Podle prezidenta FLARE Franca La Torra bohatnou tamní mafiáni hlavně na potravinách a zemědělských fondech EU.

FBI odhaduje, že čtyři velká italská mafiánská uskupení mají jen ve spojených státech na 3000 členů a spolupracovníků. Pravdou ovšem je, že s ústupem tradičních "odvětví" ustupují do pozadí také spolky a propletené místní komunity.

Lichváři a drogoví dealeři ze staré školy nacházejí novou roli. Řídí dodavatelské řetězce, marketing, finance a lidské zdroje potřebné pro pohyb zboží, peněz a lidí přes hranice. "Novou generaci zastupují velmi talentovaní byznysmeni a technologicky pokročilí odborníci," říká La Torre. Před okázalým násilím dávají přednost neviditelnosti. A mnozí z nich mají i legitimní podnikání.

Dostat před soud zločince volně se pohybující přes hranice je extrémně těžké. Tito lidé využívají mezer v zákonech a předpisech a svoji ilegální činnost skrývají v komplexních dodavatelských řetězcích. Když síť nigerijských podvodníků sídlící v Amsterdamu okrade australské držitele kreditních karet, kde se vlastně stal zločin? A kdo jej bude vyšetřovat a případně soudit?

Komodity jako například ropa, slonovina či ryby budou přepraveny na lodi registrované pod vlajkou jiné země, než jaká je domovská země vlastníka lodi, popisuje příklad Leggett. Vlastníkem lodi bude holdingová společnost, která je registrovaná v některém z daňových rájů a v jejím vrcholovém vedení figurují podezřele znějící jména. Zločinci tak mohou zamaskovat původ svého nezákonně nabytého zboží a příslušní prostředníci mohou předstírat naprostou nevědomost o celé věci.

Vlády reagují tak, že iniciují spolupráci různých úřadů odpovědných za vymáhání práva. Amerika se snaží zlepšit tok informací mezi takovými úřady. Británie nedávno zřídila Národní úřad pro boj s kriminalitou (National Crime Agency), který bude oprávněn nařídit místním policejním složkám zatčení podezřelých osob. Europol analyzuje a distribuuje informace od členských států EU.

Organizovaný zločin však prodává věci, které lidé chtějí - nejen drogy a sex, ale také kabelky, sushi nebo třeba šatní skříně. "Firmy a spotřebitelé budou muset akceptovat skutečnost, že neexistuje něco jako pouhé dřevo. To dřevo musí odněkud být," říká Theodore Leggett. A budou muset být odhodláni neprodávat či nekupovat nelegálně nabyté dřevo, jakkoli je krásné či levné.

Do té doby bude nelegální zboží dále dováženo v množství příliš velkém na to, aby tomu státy zabránily. Jeden z inspektorů FWS odhaduje, že navzdory všem kontrolám a slibovaným odměnám za dopadení se podaří zachytit jen pět procent živočichů, kteří jsou nelegálně dovezeni do Ameriky. Pro zločince je to malá daň ze zisku.

AUTOR: The Economist

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů