Pátek, 29. března 2024

Jižní Morava chystá vznik Generelu vodního hospodářství v krajině

Jižní Morava chystá vznik Generelu vodního hospodářství v krajině

Pro jižní Moravu, kterou nejvíce ze všech krajů Česka ohrožuje sucho, má v nejbližších letech vzniknout Generel vodního hospodářství v krajině. Navrhne systém opatření, která pomohou zadržovat vodu v krajině, informoval dnes na tiskové konferenci předseda Regionální agrární komory Václav Hlaváček.

Upozornil však, že podobný generel by měl vzniknout pro celou republiku a jednotlivé krajské dokumenty by měly být vzájemně provázané. Jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD) bude na toto téma hovořit s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) při jeho návštěvě jižní Moravy příští týden.

Tvorba generelu je v samém zárodku, nyní je potřeba zajistit jeho financování a zpracovatele. "Trvale se zhoršují podmínky pro zemědělskou produkci a zvyšuje se intenzita problémů, což jsou přívalové srážky a delší období sucha. Mendelova univerzita monitoruje a zpracovává extrémy počasí řadu let a nyní chceme těchto poznatků využít," řekl Hlaváček.

Hašek zmínil především dva faktory, s nimiž chce kraj pomoci i finančně. "Chceme obnovit závlahové systémy, které ještě výborně fungovaly v 80. letech minulého století, ale nepovedená privatizace je přivedla do současného špatného stavu. Chceme postavit i nové. Druhým bodem je stavba rybníků o rozloze jednoho až dvou hektarů," zmínil Hašek. Rybníky přispějí nejen k zadržení vody v krajině, ale také ke zlepšení mikroklimatu. Generel bude řešit i drobnější úpravy krajiny.

Na národní úrovni chce Hašek jednat s Jurečkou i o tom, aby podmínky v zemědělství byly takové, že se na jižní Moravě vyplatí až zdvojnásobit produkci ovoce a v mnohem větší míře pěstovat zeleninu, jako tomu bylo v minulosti.

Hašek bude usilovat také o to, aby okresy Hodonín, Břeclav a Znojmo spadaly do kategorie LFA, která zajišťuje takzvaným zemědělsky marginálním oblastem jiný dotační přístup. "Evropský parlament loni schválil možnost redefinice těchto oblastí, kam dosud patřily podhorské a horské oblasti. Jižní Morava je nejčlenitějším krajem, máme nejvyšší procento velmi svažitých pozemků. Zvyšuje se průměrná roční teplota, zdvojnásobil se výpar v posledních letech. Problémem je také nesouvislá sněhová pokrývka," uvedl Hlaváček.

Zdeněk Meitner

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů