Středa, 8. května 2024

Srovnání EMAS a ISO 14001

Srovnání EMAS a ISO 14001

V dubnovém čísle časopisu Journal of Cleaner Production vyšel článek s názvem EMAS a ISO 14001: rozdíly v účinnosti zlepšování environmentálního profilu porovnávající organizace certifikované pouze podle normy ISO 14001 a organizace registrované v systému EMAS. Hlavním ukazatelem byly emise CO2, které byly sledovány u více než 200 italských podniků působících v energeticky náročných odvětvích po dobu tří let.

Z porovnání vyplynulo, že podniky s ISO 14001 jsou úspěšnější při snižování emisí CO2 během prvního roku od zavedení systému. Po započítání údajů z environmentálních prohlášení za třetí rok však bylo zjištěno, že organizacím s EMAS klesly emise CO2 více než u organizací pouze s certifikací podle ISO 14001.

Autoři, vědci Testa, Rizzo a Daddi z italské Scuola Superiore Sant´Anna, za příčinu tohoto rozdílu považují přísnější podmínky pro registraci EMAS (přísnější sběr zahrnující dříve nezapočítané emise), včetně podmínky, že registrované organizace musejí vykazovat neustále snižování negativních vlivů na životní prostředí. Ačkoli zavádění EMAS může být obtížnější v začátcích, podle zjištění studie je toto úsilí vyváženo většími přínosy v čase.

Podrobnější informace v angličtině o výsledcích studie včetně její přesné citace jsou dostupné ve zpravodaji Science for Environment Policy.

Zdroj: CENIA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů