Úterý, 19. března 2024

Habart: Bez zelených dotací zkrachuje většina bioplynek

Habart: Bez zelených dotací zkrachuje většina bioplynek

Zastavení podpory pro většinu obnovitelných zdrojů energie od roku 2016 ohrožuje české zemědělce i malé obce. Víc než třetina zastavených prostředků míří na podporu zemědělců a bioplynových stanic. Ukončení dotací by pro ně znamenalo až existenční potíže. Prohlásil to minulý pátek pro deník Mladá Fronta DNES (MF Dnes) Jan Habart z českého sdružení pro biomasu Biom.

Bioplyn


Investoři se budou bránit

Pokud by nedošlo ke změně rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ), bude příští rok pro řadu malých obcí, které se v minulých letech rozhodly vybudovat výrobu energie z bioplynové stanice nebo jiný energetický zdroj pro místní využití, kritický.

Pro provozovatele bioplynových stanic by to byla zmařená investice. Většina z nich má úvěry v bankách. Když nebudou moct mít cash flow, přinutí je to k insolvenci. Když ERÚ do konce roku dotace opravdu nevypíše, provozovatelé se hodlají soudně bránit a požadovat náhradu škody," dodal Habart.

,,Pokud provozovatelé dotace nedostanou, nejen bioplynky, ale i teplárny budou muset vypnout. To by se týkalo také přívodu tepla například ve městech jako je Kutná Hora nebo Třebíč, které jsou zcela vytápěny biomasou," řekl Habart

V souvislosti s tím by tak neochota předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové poškodila i celou řadu zemědělců, kteří se zabývají pěstováním biomasy. Rozhodnutí ERÚ nevyplatit v roce 2016 podporu na OZE postihne i provozovatelů vodních elektráren. Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky přijdou státní podniky Povodí provozující malé vodní elektrárny o 260 milionů korun.

Nervozita i mezi bankami

Podle ministra Mládka rozhodnutí ERÚ neznamená ohrožení nejen pro fotovoltaický průmysl, ale i pro další obory. "Ve skutečnosti velká část prostředků míří na podporu zemědělců či výstavby výrobny energie z bioplynových stanic. Řada těchto projektů je financována úvěry, což se týká i třeba mnoha malých obcí, které by se mohly dostat do situace, kdy je nebudou schopny splácet," dodal Mládek.

Situace je stála napjatá a pociťují to i banky. ,,Provozovatelé jsou z postoje ERÚ velice nervózní. Velká nervozita panuje také mezi bankami. V Česku je 450 provozovatelů bioplynek a na penězích od státu je závislá většina z nich," prohlásil Habart.

O podpoře rozhodne Brusel

O celé situaci jednal ministr Mládek minulý pátek přímo v sídle Evropské komise v Bruselu. Po jednání vyplynulo, že Evropská komise by měla poskytnout souhlas s dotacemi pro podporované zdroje energie a to nejpozději do dubna příštího roku.

Minulý pátek i předsedkyně ERÚ sdělila, že podporu pro POZE vypíše na základě legislativy, která zaručí, že vyplácení podpory nepotřebuje notifikaci ze strany Bruselu. ERÚ má přitom možnost vypsat podporu pro už existující zdroje stejně jako v předcházejících letech, protože nedošlo ke změně právního stavu.

Zdroj: SolarniNovinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů