Úterý, 19. března 2024

EK schválila plány ČR na podporu vodní energie a bioplynu

EK schválila plány ČR na podporu vodní energie a bioplynu

Evropská komise schválila České republice dva programy na podporu výroby elektřiny z vodní energie a produkce tepla z bioplynu. Komise to dnes oznámila v tiskové zprávě. Česko chce na tyto programy vynaložit celkem 740 milionů Kč.

Česká republika loni v září představila plán na podporu provozovatelů malých vodních elektráren s výkonem do deseti megawattů, na který chce vyčlenit celkem 218 milionů Kč. V říjnu pak oznámila záměr podpořit bioplynové stanice s výkonem do 0,5 megawattu. Na toto opatření je určeno celkem 522 milionů Kč.

Oba programy podle Evropské komise splňují pravidla Evropské unie pro státní podporu. "Díky oběma programům bude z obnovitelných zdrojů vyráběno více energie, a to v souladu s cíli EU a bez toho, aby byla nepřípustně narušována hospodářská soutěž," uvedla komise. "Obě opatření pomohou rozvinout zařízení na výrobu energie z obnovitelných zdrojů a posunou Českou republiku blíž ke splnění jejích cílů v oblasti obnovitelné energie na rok 2020," dodala.

Podle evropské směrnice má Česká republika do roku 2020 pokrýt obnovitelnými zdroji 14 procent své hrubé spotřeby elektřiny. Očekává se, že program podpory bioplynu pomůže zemi splnit i cíl omezit skládkování biologicky rozložitelného odpadu, píše komise.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů