Úterý, 19. března 2024

Spláchněte to Dešťovkou! Příjem žádostí startuje už za týden, lidem pomůže nový seznam obcí v suchých oblastech

V pondělí 29. května 2017 odstartuje revoluční celorepublikový dotační program pro boj se suchem - Dešťovka s dotací na hospodaření s dešťovou vodou až 50 procent...

Spláchněte to Dešťovkou! Příjem žádostí startuje už za týden, lidem pomůže nový seznam obcí v suchých oblastech

Lidé mohou získat dotaci na nádrže zachycující dešťovou vodu k využití na zálivku i ke splachování nebo na přečištění a využití šedé vody v domácnostech. Základní a nejjednodušší systém, tj. pořízení nádrže na dešťovou vodu s využitím pouze pro zálivku zahrady mohou ale využít jen domácnosti v obcích zasažených suchem. Které to jsou, poradí nový seznam na webových stránkách programuwww.dotacedestovka.cz. Sofistikovanější systémy využívající dešťovou vodu i na splachování toalet nebo recyklující odpadní vodu si pak mohou s dotací pořídit lidé po celé České republice.

Cílem nového dotačního programu, který koncem dubna společně vyhlásily Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP), je pomoci domácnostem řešit situaci s nedostatkem užitkové vody v době sucha a ušetřit náklady na pitnou vodu.

,,Připraveno máme 100 milionů korun. Chceme motivovat občany k efektivnímu a udržitelnému hospodaření s vodou. Dotace budeme dávat na tři typy systémů. O dotaci si mohou požádat lidé po celé České republice. Jen ten nejjednodušší systém, spočívající v pořízení nádrže na dešťovou vodu, kterou budou lidé využívat pouze na zalévání zahrady, podpoříme pouze v oblastech, kde se již nyní potýkají s kritickým nedostatkem vody. Například tam, kde bylo v posledních třech letech zásobování vodou nutné zajistit cisternami nebo platil zákaz zalévání a napouštění bazénů," informuje ministr Brabec a dodává, že dotace se v případě tohoto nejjednoduššího systému může vyšplhat až na 55 tisíc korun.

Zda konkrétní obec patří dle kritérií programu [1] mezi suchem postižené oblasti, lidé doloží v rámci žádosti o dotaci buď formou písemného stanoviska obce, nebo odkazem na veřejně dostupné dokumenty (např. na webových stránkách obce). Nově mají také zájemci možnost nahlédnout do "živého" seznamu již ověřených obcí, který pro ně vede Státní fond životního prostředí ČR. Sem jsou postupně zapisovány informace z obcí podle toho, zda spadají či nespadají do suchých oblastí a zda již tuto informaci podaly na SFŽP.

,,Abychom žadatelům usnadnili hledání, zda právě jejich obec leží v oblasti s akutním nedostatkem vody, zpracovali jsme dotazník, který jsme prostřednictvím Svazu měst a obcí České republiky rozeslali na všechny obce i městské části v ČR. Na základě došlých odpovědí průběžně aktualizujeme seznam prověřených obcí, který je k dispozici na webových stránkách programu. Pokud žadatel najde v seznamu informaci, že jeho obec spadá do suchem postižené oblasti, nemusí již spolu s žádostí dokládat tuto informaci a podání žádosti tak bude pro něj ještě snadnější," upřesňuje ministr Brabec.

,,Seznam je samozřejmě závislý na obcích, tedy zda již tuto informaci předaly na Fond. Pokud bude v seznamu pro danou obec uveden otazník, znamená to, že jsme od jejich zástupců ještě neobdrželi vyjádření. V takovém případě musí žadatel individuálně doložit naplnění kritérií stanoviskem obce nebo odkazem na webové stránky," doplňuje Petr Valdman, ředitel SFŽP.

Splachovat dešťovkou může každý

Dešťovka ale není zdaleka jen pro domácnosti ze suchých oblastí. Využívat dešťovou vodu na zálivku zahrady a zároveň na splachování toalet v domě může s dotací až 50 procent, kterákoli domácnost. ,,Na pořízení tohoto sytému budeme přispívat částkou až 65 tisíc korun. Minimální velikost nádrže však musí být 2 m3," vysvětluje Petr Valdman.

Poslední, nejdůmyslnější systémy, který vedle dešťové vody využívá už jednou použitou vodu ze sprchování nebo mytí, bude zajímavý zejména pro stavebníky nových rodinných či bytových domů. ,,Vedle dotace na jeho pořízení, která se může vyšplhat až na částku 95 tisíc korun, mohou žadatelé získat dalších 10 tisíc korun na úhradu nákladů na projektovou dokumentaci,"dodává ředitel Valdman.

Řekněte si o dotaci - začínáme 29. května v 10:00 hodin

Do zahájení příjmu žádostí zbývají zhruba dva týdny. Online aplikace pro elektronický příjem žádostí bude pro žadatele otevřená na webových stránkách programu www.dotacedestovka.cz, kde již nyní žadatelé naleznou přehled nejčastějších otázek včetně odpovědí a dotační kalkulačku, na které si mohou spočítat, jak velkou nádrž si budou muset pořídit a kolik mohou na vybraný systém získat peněz. Pro větší názornost jsou informace doplněny o přehledná schémata s jednoduchým popisem, jak který systém funguje.

Se svými dotazy se mohou žadatelé obrátit na bezplatnou telefonní linku 800 260 500, na e-mailovou adresu info@sfzp.cz nebo využít možnosti osobních konzultací na kterémkoli krajském pracovišti Státního fondu životního prostředí ČR.

,,O informace o pilotním programu je u veřejnosti teď obrovský zájem. Nikdo by tak neměl podání žádosti odkládat na později. Pokud se se spuštěním příjmu žádostí zájem potvrdí, jsme připraveni hledat na lepší hospodaření s vodou v domácnostech další peníze nad rámec prvních 100 milionů korun," uzavírá ministr životního prostředí Richard Brabec.

[1] Pro získání dotace na nádrž pro akumulaci vody jen na zálivku musí být naplněno alespoň jedno z následujících kritérií. Pokud v obci bylo od roku 2014:

? nutné alespoň jednou zajistit náhradní zásobování pitnou vodou;

? místní vyhláškou opakovaně omezeno používání pitné vody minimálně ve dvou letech;

? místní vyhláškou dlouhodobě omezeno používání pitné vody minimálně na dobu 3 měsíců v jednom roce.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů