Úterý, 19. března 2024

Státním podnikům možná zůstane odškodnění kvůli ochraně přírody

Státním podnikům možná zůstane odškodnění kvůli ochraně přírody

Senát patrně odmítne novelu, podle níž by stát měl přestat platit svým organizacím spravujícím státní pozemky mnohamilionová odškodnění za to, že jejich hospodaření je omezováno ochranou přírody. Doporučil mu to dnes téměř jednomyslně jeho výbor pro veřejnou správu a životní prostředí. Horní komora o předloze rozhodne za dva týdny.

Senátoři vesměs označovali předlohu za problematickou a diskriminační a její zamítnutí schválili na návrh STAN a ČSSD. I podle předsedy senátorů ODS Miloše Vystrčila by státním podnikům měla být zachována možnost ucházet se o kompenzace, pokud jim kvůli dodržování předpisů o ochraně přírody vznikají ztráty. Novela by podle předsedy senátorského klubu Starostů Jana Horníka založila nerovnost vlastnictví.

Újma, kterou by mohly požadovat státní instituce spravující státní pozemky po státu, může nyní dosahovat až 350 milionů korun ročně. Podle ministerstva životního prostředí je nelogické, když stát platí vlastně sám sobě a navíc subjektům, které mají v zakládající listině zájem na ochraně přírody.

Náměstek ministra životního prostředí Vladimír Mana upozorňoval senátory na to, že stát by novelou ušetřil i administrativní náklady zhruba čtyři miliony korun ročně.

Na většině státních pozemků hospodaří Lesy ČR, Vojenské lesy a statky ČR nebo Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Státní podnik Lesy ČR každoročně uplatňuje podle dřívějších informací náhradu újmy zhruba 72,5 milionu korun a s předlohou nesouhlasí. Vojenské lesy přijdou podle důvodové zprávy až o 30 milionů korun ročně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů