Úterý, 19. března 2024

Ekologická soutěž E.ON Energy Globe představila nominované projekty

E.ON Energy Globe je největší ekologická soutěž v České republice...

Ekologická soutěž E.ON Energy Globe představila nominované projekty

Do 9. ročníku vstupují projekty v kategoriích Kutil, Obec, Firma, Mládež a Stavba. V každé z kategorií se bude vybírat ze dvou projektů. Soutěž E.ON Energy Globe je součástí mezinárodní soutěže Energy Globe Award. Od roku 2008 ji u nás pořádá energetická společnost E.ON.

Kutil

V tuzemsku velmi oblíbená kategorie Kutil se i letos chlubí nápaditými projekty. Citlivá digitální váha BeeSpy v kombinaci s dalšími technologiemi umožňuje lépe plánovat prohlídky včelstva, a tím také optimalizovat výnos medu.

Další projekt v kategorii Kutil představili studenti z Jihlavy, kteří se věnují výrobě oblečení a bytových doplňků z recyklovaných materiálů. Motivují tak své vrstevníky i ostatní k ekologickému přemýšlení, snížení produkce odpadu a recyklaci. Studenti Střední uměleckoprůmyslové školy v Jihlavě svůj projekt nazvali Recyklovaná móda. Z nepotřebného oblečení a dalšího materiálu vytvořili kolekci 60 oděvů a doplňků.

Obec

Jihomoravská obec Šitbořice se rozhodla motivovat své obyvatele k lepšímu třídění odpadu. Obyvatelé mohou svůj odpad třídit už doma do označených pytlů a obec jim pak jako odměnu vrací část běžných poplatků za svoz komunálního odpadu. Každá domácnost dostane přidělený ,,odpadový účet", na kterém si může zkontrolovat, kolik a jakého odpadu se jí podařilo vytřídit, a jaká odměna jí náleží.

V Hronově se už od roku 2011 snaží snižovat energetickou náročnost městských budov. Obci se podařilo zateplit mateřské a základní školy a modernizovat devět zdrojů tepla včetně kotelny v budově místního Jiráskova divadla. Modernizace těchto technologií město financuje metodou EPC (Energy Performance Contracting), tedy formou financování z budoucích úspor na nákladech za energie.

Firma

Do kategorie Firma byla letos nominována ekologická prádelna z Olomouce, která odebírá elektrickou energii a odpadní teplo z blízké bioplynové stanice. Díky tomu může svým zákazníkům nabízet služby za dostupné ceny. Přidanou hodnotou této firmy je využívání ekologicky odbouratelných pracích prostředků a garance bezinfekčnosti prádla.

Druhým nominovaným projektem v této kategorii je ekologická prodejna. Nákupní řetězec Lidl v pražských Průhonicích zprovoznil prodejnu, která pro svůj provoz využívá nejrůznější energeticky úsporné technologie, jako jsou tepelná čerpadla, LED osvětlení a také větrání s vysoce účinnou rekuperací odpadního tepla. Všechny chladicí systémy prodejny pracují s ekologickým chladivem.

Mládež

Studentská architektonická soutěž Český ostrovní dům si klade za cíl dát studentům prostor zkoumat možnosti soběstačných domů. Tedy staveb, které nejsou závislé na energetické infrastruktuře. Veškeré aktivity projektu pomáhají šířit nápady vedoucí k energeticky šetrnějšímu provozu staveb při zachování moderního standardu života jejich obyvatel.

Růžové kolo zaparkované kdekoliv ve městě dává signál k zapůjčení. Jezdit na něm můžete neomezeně dlouho, poté ho stačí kdekoliv uzamknout pro dalšího jezdce. To je základní princip bikesharingu, systému veřejného sdílení kol, za kterým stojí český projekt Rekola, realizovaný týmem mladých lidí.

Stavba

I v centru Prahy najdete dům porostlý květinami. V běžné činžovní zástavbě zde stojí ekologický dům s nepřehlédnutelnou zelenou střechou, která přitom slouží jako kořenová čistička odpadní vody. Přízemní pasivní dům postavený ze dřeva navíc využívá vlastní obnovitelné zdroje energie a svou existencí nijak nezatěžuje okolí.

Ecocity Malešice v Praze 10 je ekologickým obytným souborem. Jde o vůbec první developerský projekt bytových domů v Česku vystavěný v pasivním standardu. Benefitem pro jeho obyvatele je ekologické a úsporné bydlení, kvalitní bytové jednotky se zdravým vnitřním prostředím a výhledy do zeleně.

Pro vítěze jednotlivých kategorií můžete hlasovat online až do 30. září. Hlavní výhrou pro hlasující je roční zápůjčka vozu NOVÁ ŠKODA Citigo G-TEC na stlačený zemní plyn. Vítězové jednotlivých kategorií 9. ročníku soutěže E.ON Energy Globe budou představeni v říjnu na slavnostním vyhlášení, které i letos odvysílá Česká televize.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů