Úterý, 19. března 2024

Parazitolog Tomáš Scholz jede přednášet na univerzitu v USA

Parazitolog Tomáš Scholz jede přednášet na univerzitu v USA

Na čtyřměsíční pobyt ve Spojených státech amerických se právě chystá profesor Tomáš Scholz z českobudějovického Biologického centra Akademie věd ČR. Pro tento akademický rok získal prestižní Fulbrightovo stipendium pro vědecké pracovníky (Senior researchers) a letní semestr tak stráví na univerzitě St. Norbert College ve státě Wisconsin, kde se bude věnovat výzkumu cizopasníků na sladkovodních rybách v USA.

Studium parazitů ryb má v České republice dlouhou tradici - první práce byla publikována již v roce 1873 a od té doby čeští parazitologové hrají významnou roli nejen v evropském, ale i světovém měřítku. Mezi přední vědce v tomto oboru se řadí i Tomáš Scholz, který se výzkumu rybích parazitů, především systematice a biologii tasemnic a motolic, věnuje už od doby svých studií na přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Na Parazitologickém ústavu Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích pracuje od roku 1985, přičemž dvě funkční období v letech 2002-2012 byl jeho ředitelem. Rovněž přednáší na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity a vede její studenty.

Výzkum rybích tasemnic a dalších cizopasníků zavedl Tomáše Scholze už téměř do všech koutů světa, včetně méně vyspělých zemí, kde paraziti způsobují vážné problémy. V Laosu například studoval tzv. malé jaterní a střevní motolice přenosné na člověka po konzumaci syrových ryb, procestoval exotické oblasti, jako je Súdán, Etiopie, Bangladéš, Kambodža nebo peruánská Amazonie, kde nejen prováděl výzkum, ale také seznamoval místní odborníky a studenty se základními metodami rybí parazitologie.

Nyní by měl přispět jako zahraniční expert k lepšímu poznání překvapivě málo známé parazitofauny ryb Severní Ameriky, její druhové diverzity a evoluční historie.

Fulbrightovy stipendijní programy financují americká a česká vláda prostřednictvím Fulbrightovy komise. Pro akademický rok 2016 - 2017 toto prestižní stipendium získalo 36 Čechů, mezi nimiž jsou jak vědci, kteří budou hostovat na amerických univerzitách, tak i studenti na vzdělávací pobyty ze všech oborů. Z Českých Budějovic odjeli do USA další dva úspěšní stipendisté, mladý vědecký pracovník Petr Nguyen z Entomologického ústavu Biologického centra AV ČR a studentka Jihočeské univerzity Anna Voleníková, oba do města Lawrence v Kansasu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů