Úterý, 19. března 2024

Ústecký kraj finančně podpoří včelaře či rybáře

Ústecký kraj finančně podpoří včelaře či rybáře

Ústecký kraj podpoří včelaře. Letos si chovatelé včel rozdělí skoro šest milionů korun. Dotace dostanou v rámci programu rozvoje eko-agro oblastí také rybáři nebo provozovatelé záchranných stanic. Krajští zastupitelé zvýšili rozpočet, aby se dostalo na každého žadatele.

Celkem komise hodnotila téměř 400 žádostí. "Uspěl prakticky každý, kdo splnil podmínky dotace," uvedl hejtman Oldřich Bubečníček (KSČM), který oceňuje zejména působení včelařů. "Nejprve jsme podporovali pouze začínající chovatele, poté, co řadu včelstev zlikvidovaly nemoci, jsme začali pomáhat i těm zkušenějším," uvedl hejtman.
Ústecký kraj přispívá lidem na pořízení úlů a vybavení i na zaučování nováčků. V regionu se už zčásti podařilo obnovit včelstva poté, co je zdecimoval mor včelího plodu a roztoč varroáza.
Rybáři a rybníkáři dostanou 1,16 milionu korun, provozovatelé záchranných stanic 808.000 korun. Stanice pro hendikepované živočichy je například v chomutovském zooparku. "Volně žijící živočichové jsou po ošetření a doléčení opět vypouštěni do volné přírody. V případě, že je zranění vážné a neumožňuje zvířeti plnohodnotný návrat do volné přírody, je ponecháno ve stanici," uvádí zoopark na svém webu.
Na rozvoj ekologické výchovy, vzdělávání a osvěty kraj vyčlenil přes dva miliony korun a 626.000 korun je určeno na obnovu krajiny.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů