Úterý, 19. března 2024

Výbory RAC a SEAC odsouhlasily velký počet návrhů stanovisek k autorizaci

Výbory RAC a SEAC odsouhlasily velký počet návrhů stanovisek k autorizaci

Návrhy stanovisek výborů RAC a SEAC se týkají použití sloučenin šestimocného chrómu, 1,2-dichlorethanu (EDC), technického MDA a kyseliny arseničné. RAC přijal i stanoviska k osmi návrhům harmonizované klasifikace a označení (zveřejněno ECHA 21. 9. 2016).

Výbor pro posuzování rizik (RAC) odsouhlasil 26 návrhů stanovisek k použití sloučenin šestimocného chromu pro jejich antikorozní vlastnosti a pro různé typy povrchových úprav. Díly ošetřené těmito sloučeninami jsou v EU nadále používané v mnoha průmyslových odvětvích např. v letectví, architektuře, automobilovém průmyslu, kovovýrobě, strojírenství a litografii. Devět dalších návrhů stanovisek se týká konkrétních použití rozpouštědla 1,2--dichlorethanu (EDC) v chemickém a farmaceutickém průmyslu.

Výbor pro socioekonomickou analýzu (SEAC) odsouhlasil 27 návrhů stanovisek sloučenin šestimocného chromu pro jejich antikorozní vlastnosti a pro různé typy povrchových úprav. Dalších 12 návrhů stanovisek se týká použití kyseliny arseničné v elektronickém průmyslu, konkrétních použití 1,2--dichlorethanu (EDC) v chemickém a farmaceutickém průmyslu a technického formaldehydu (MDA), který se používá jako tvrdidlo do pryskyřic.

Výbory rovněž projednaly klíčové otázky, které se týkají jedné žádosti o povolení použití bis (2--methoxyethyl) etheru (Diglym).

Návrhy stanovisek k žádostem o povolení jsou zasílány žadatelům o povolení k připomínkám. Případné připomínky výbory zváží a poté přijmou své konečné stanovisko. V září bylo na jednáních výborů přijato sedm konečných stanovisek týkajících se použití oxidu chromového.

Výbor RAC přijal rovněž stanoviska k osmi návrhům harmonizované klasifikace a označení.

Další podrobnosti jsou k dispozici v příloze této zprávy. Konečná stanoviska výborů RAC a SEAC agentura ECHA zveřejní na svých internetových stránkách.

Další informace:

Celá zpráva v anglickém jazyce

Příloha ke zprávě

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů