Úterý, 19. března 2024

Taliban vyzval Afghánce k vysazování stromů

Taliban vyzval Afghánce k vysazování stromů

Afghánské islamistické hnutí Taliban dnes vydalo ojedinělé veřejné prohlášení, v němž jménem svého šéfa mully Hajbatulláha Achúndzády vyzývá všechny Afgánce k vysazování stromů. Ve "speciálním poselství" předaném sdělovacím prostředkům a zveřejněném na webu hnutí vůdce Talibanu vyzdvihuje "důležitost stromů pro ochranu životního prostředí a ekonomický rozvoj", napsala agentura AFP.

Achúndzáda stanul v čele Talibanu v květnu 2016 poté, co byl jeho předchůdce zabit při útoku bezpilotního letadla v Pákistánu. Jeho prohlášení zveřejněná od nástupu do nejvyšší funkce v hnutí by se dala snadno spočítat, konstatovala agentura AFP. Taliban obvykle publikuje nepodepsaná prohlášení vztahující se k civilním obětem bojů nebo nadcházejícím vojenským operacím.

"Protože se blíží jaro, každý mudžáhid i každý civilista by měl vysadit jeden nebo více stromů, ať už ovocných nebo jiných, ku prospěchu Země a pro slávu Alláha všemohoucího," citovala z Achúndzádova prohlášení agentura AFP.

"Stromy hrají důležitou úlohu pro ochranu životního prostředí, ekonomický rozvoj a okrášlení Země," zdůraznil mulla Achúndžáda.

Protože příslušníci hnutí Taliban o sobě dávají vědět spíš svými ofenzivami a atentáty, než svou láskou k přírodě, a zajímají se hlavně o pěstování máku, jehož sklizeň se podstatně podílí na jejich příjmech, nenechalo si afghánské ministerstvo vnitra podle agentury AFP ujít příležitost k pohotové odpovědi.

"Ať napřed přestanou 'sázet' nálože, které každodenně zabíjejí tolik Afghánců, včetně žen a dětí," napsal na twitteru ministerstva jeho mluvčí Sadik Sadikí.

Podle údajů OSN bylo v roce 2016 při bojích mezi vládními vojáky a povstalci, většinou bojovníky Talibanu, zabito přes 11.500 civilistů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů