Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Vodní degustace rozšiřují atraktivní nabídky luxusních restaurací

27.01.2010  |  zdroj: ČTK  |  62× přečteno      vytisknout článek

Vodní degustace rozšiřují atraktivní nabídky luxusních restaurací

Praha - Nejen kvalitní víno a gastronomické pochoutky, ale také dobrá pramenitá voda může být chloubou moderních restaurací. V nabídce nápojů se objevuje takzvané vodní menu, které hostům nabízí možnost degustace. Podle znalců je voda další příležitost pro sommeliéry, jak své klienty zaujmout.

"Vodní degustace rozšiřuje možnosti nabídky sortimentu. Je to další prostředek pro komunikaci s hostem. Chceme jej více zapojit do dění v restauraci," řekl ČTK sommeliér Pavel Winter z pražského hotelu Alcron. Podle něj se tak všední záležitost, jako je objednávka vody, pasuje na podobnou úroveň jako výběr vína. "Host má možnost posuzovat chuťové vlastnosti vod a zkoušet si, jak se hodí k jednotlivým chodům nebo výběru vína," upřesnil.

Návštěvníci restaurace se tak mohou vypravit do různých končin světa, odkud pramenitá voda pochází. V Alcronu si například mohou dopřát 16 druhů minerálních vod, mezi nimiž jsou nápoje z artéských studní v Norsku, Itálii, Francii, Skotsku, Fidži nebo z Japonska. Přestože se na vodě cení především čirost a čistota, jsou hosté mnohdy překvapení, jaké rozdíly mohou v její chuti objevit. Jakýmsi bonusem je blahodárný až léčivý vliv takové degustace na lidský organismus. Každá ochutnávka je totiž zdrojem minerálů, které hluboké podzemní zdroje nabízejí.

"Degustátor by se měl zaměřit na vody, které jsou maximálně přírodním zdrojem, tedy bez kontaktu s prostředky, které upravují kvalitu vody. Technologie, která je zvolena pro získávání vody, by měla být co nejšetrnější. Sommeliér by měl hostovi veškeré tyto informace poskytnout," upřesnil Winter.

Podle něj jsou lidé často překvapeni, co všechno se o vodě dozvědí. "Většina lidí rozděluje minerálku na perlivou a neperlivou. S vodou se ale může pracovat jako s vínem," vysvětlil. Zatímco u vína degustátoři hledají chutě ovoce nebo koření, rozlišuje se u vody zejména obsah minerálů. V neposlední řadě ovšem při konzumaci záleží také na designu láhve, v níž se degustační nápoj podává. Jakousi "celebritou" ve vodním menu je například Bling H2O, jež se mnohdy objevuje v hollywoodských filmech.

Chloubou restaurace může být například voda Voss z artéských studní v jižním Norsku, které chrání vrstvy ledu a skal. Jedna z nejčiřejších vod na světě má velmi nízký obsah minerálů a nemá prakticky žádnou chuť. Sommeliéři ji oceňují jako výtečný prostředek pro "pročištění chutí" mezi jednotlivými degustačními chody. Výrobce ji nabízí ve skle z dílny módního návrháře Calvina Kleina.

Zájemci o nápoje s mírně vyšším obsahem minerálů si mohou dopřát francouzskou perlivou vodu Perrier, neperlivou Evian, perlivou českou Mattoni nebo neperlivou Aquilu. Podle Wintra jsou české minerálky ve světě dobře hodnoceny, i když některé kvalitní značky nejsou známy pro nedostatek reklamy. V této skupině jsou prameny z Itálie jako Aqua Panna s nízkým obsahem sodíku, který působí zároveň jako zažívací prostředek, a Galvania, která je jedním z nejstarších pramenů. Z Japonska pochází voda Fine, která stéká z hory Fudži do podzemního kolektoru přes kameny vzniklé vulkanickou činností. Přestože je v moderním balení, je údajně stará několik tisíc let. Poutavý příběh má také voda Fiji ze souostroví Fidži v Oceánii. Získává se z artéských studní na kraji deštného pralesa. Je chráněna vrstvami hlíny a kamenů a vůbec prý nepřichází do styku se vzduchem 21. století, dokud se neotevře víčko láhve.

Podle Wintra se voda často vnímá jako hlavní partner k jídlu. "Spousta lidí alkoholické nápoje nekonzumuje. Mohou však také hledat určitou filozofii v párování jídla a nápojů. Ideální kombinací je jídlo, víno a voda, může to však být také jídlo a voda nebo víno a voda," uvedl. Například proslulá francouzská perlivá voda Chateldon se může hodit k plným červeným vínům. Její kvality ovšem ocenil už Ludvík XIV. Jeho rádci prý o této vodě tvrdili, že "léčí, často ulevuje a vždy povzbudí". Láhev přijde v Alcronu na zhruba 400 korun. Běžně se nabídka ve vodním menu pohybuje od 150 do 300 korun.

Mimo minerálních skvostů si hosté mohou z vodního menu vybrat i vodu z kohoutku. Podle Wintra je však tato voda určitým způsobem upravována, aby dosáhla patřičné kvality. "Voda z kohoutku má své místo na nápojovém lístku. Spousta degustátorů takovou vodu vyžaduje. Vedle balené vody, která není pramenitá nebo minerální, má rozhodně lepší kvality. Ve srovnání s minerálními vodami získanými z podzemních zdrojů je však v jiné kategorii," uvedl.


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist