Čtvrtek, 25. dubna 2024

Úhlava, jež zásobuje Plzeň pitnou vodou, projde monitorování

Úhlava, jež zásobuje Plzeň pitnou vodou, projde monitorování

Rozsáhlým monitorováním projde letos tok řeky Úhlavy, která je jediným zdrojem pitné vody pro Plzeň. Průzkum se uskuteční v průběhu několika měsíců na celkem 26 profilech po toku řeky. Má pomoci odhalit riziková místa, kudy se do řeky dostávají pesticidy. Voda podle zjištění loňského měření obsahuje určité pesticidy, její kvalita je ale přesto vhodná i pro tříměsíční kojence, řekla dnes novinářům radní pro životní prostředí Irena Rottová (ODS).

"Monitoringem, který probíhá každoročně, je zjištěno, že voda je pitná a pesticidy obsahuje v tak malém množství, že neškodí lidskému organismu. Přesto loni vznikly nějaké fámy, že voda není kvalitní," vysvětlila radní důvody, proč se město zapojí do projektu monitorování řeky až téměř k jejím pramenům. Tak daleko se dosud pravidelné měření vodárny neprovádělo. "Je to nad rámec standardního screeningu, protože vodárna ho dělá jen do určité vzdálenosti od Plzně. My jsme zjistili, že zdroje znečistění mohou být až v Pošumaví," uvedla Rottová.

Město si od projektu slibuje, že pomůže odhalit znečišťovatele, například zemědělce, kteří hnojí pesticidními hnojivy. Zmapují se také přítoky, které do Úhlavy pesticidy přinášejí, a určí se riziková místa. Protože pesticidy se mohou držet roky v půdě a do vody se mohou dostat například po větším dešti spláchnutím zeminy, bude se měření provádět opakovaně. Projekt počítá s obdobím od května do října. Dílčí výsledky budou vždy po každém měření, až se udělají rozbory odebraných vzorků.

Město na screeningový monitoring přispěje 440.000 korunami, dalších 400.000 korun dá Plzeňský kraj a 300.000 korun poskytne Vodárna Plzeň, dodala radní. Odběr a zpracování výsledků zajistí odborníci z Povodí Vltavy.

Loni se už uskutečnil monitoring řeky, který byl zaměřen na nejvýznamnější dusíkaté pesticidy a jejich metabolity. Celkem se sledovalo 150 pesticidních látek s 22.000 rozbory. Projekt platil Plzeňský kraj.

Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů