Pátek, 26. dubna 2024

Vyhlášeni mezinárodní vítězové Quarry Life Award 2014

Na slavnostním vyhlášení konaném v úterý 9. prosince 2014 v Praze byli oceněni vítězové mezinárodního kola soutěže Quarry Life Award.

Vyhlášeni mezinárodní vítězové Quarry Life Award 2014

Hlavní cenu si odvezl soutěžní tým z Polska. Z vítězství se mohla radovat i Česká republika, jako nejlepší v jedné z kategorií byl oceněn český projekt zkoumající biodiverzitu Tovačovských jezer.Tuto soutěž organizují v České republice společnosti Českomoravský cement, a.s. a Českomoravský štěrk, a.s.

Soutěž Quarry Life Award založila před čtyřmi letyskupina HeidelbergCement, aby podpořila ve svých lomech a pískovnách nové nápady a opatření směřující kpodpoře a ochraně biodiverzity. Do letošního, druhého ročníku se přihlásilo necelých 400 projektů z 22 zemí světa, z nichž 95dostalo šanci realizovat své výzkumné a osvětové projekty ve vybraných těžebních prostorech a zároveň bojovat o vítězství v pěti mezinárodních soutěžních kategoriích. Vítěz každé z kategorií obdržel odměnu ve výši 10 000 euro, celkový vítěz cenu 30 000 euro.

Česká republika nebyla pro vyhlášení mezinárodních vítězů zvolena náhodou. Tato čest jí připadla jakožto zemi vítězů prvního ročníku soutěže. První cenu si tehdy, v r. 2012, odnesl tým vědců z Jihočeské univerzity. Jejich projekt výrazně rozšířil nejen poznání jedné pískovny, ale díky další realizaci a výzkumu také významně přispěl k tématu přírodě blízké obnovy těžebních prostorv České republice. Vysokou kvalitu českých vědců a jejich výzkumu potvrdilo i mezinárodní vítězství v letošním ročníku, o které se tentokrát zasloužil tým mladých biologů pod vedením Jana Ševčíka z University Palackého v Olomouci. Významný přínos české odborné veřejnosti k ochraně přírody a zároveň fungující spolupráce mezi akademickou obcí a těžaři, ocenili a svou záštitumezinárodnímu vyhlášení soutěže poskytli premiér České republiky, pan Bohuslav Sobotka, ministr životního prostředí, pan Richard Brabec, ministr průmyslu a obchodu, pan Jan Mládek a ministr školství, mládeže a tělovýchovy, pan Marcel Chládek.

Nelehký úkol vybrat sedm nejlepších letošních projektů na sebe vzala mezinárodní porota ve složení: Daniel Gauthier, člen správní rady společnosti HeidelbergCement, Richard Grimmett, ředitel ochrany přírody v BirdLife International, Erasto Mark Njavike, programový ředitel v projektu Jane Goodall Roots & Shoots v Tanzanii, Dr. Michael Rademacher, ředitel pro biodiverzitu a nerostné bohatství HeidelbergCement a Dr. Ulrich Tränkle, ředitel AGLN, poradenské společnosti pro územní plánování a řízení v oblasti ochrany přírody.

Porota udělila ceny Quarry Life Award 2014 následujícím projektům:

Hlavní cena:"Komplexní zmapování herpetofauny ve vápencovém lomu Gorazdze", EdytaTurniak, Herpetologická asociace Natrix, Polsko
Výsledkem ročního výzkumu soutěžního týmu byl komplexní soupis plazů a obojživelníků žijících ve vápencovém lomu u cementárny Gorazdze. Biologové zjistili, že vysoký stupeň biodiverzity v lomu je způsoben právěpřítomností mnoha druhů herpetofauny. Na základě podrobného průzkumu připravili soutěžícísoubor doporučení dalších rekultivačních postupů.

Vítěz v kategorii Biodiverzita a vzdělávání: "Mladý pohled na přírodu v lomu", Diana Prischepenko, Rusko
Hlavním cílem projektu bylo posílit povědomí a vzdělávání o biodiverzitě v těžebních prostorech mezi mladými lidmi. Do projektu byla zapojena také místní komunita, jedním z jeho výstupů byla stolní hra představující ekologické souvislosti.

Vítěz kategorie Inovace a biodiverzita, ,,Užití vermikompostu v péči o ornici k obnovení biodiverzity", KwasiBoaduNtiamoah, Ghana.

Tento projekt nastínil řešení problémů při rekultivaci lomů v Africe. Soutěžící prokázali, že pomocí žížal, které rozkládají organický odpad, tedy vermikompostování, lze vylepšit úrodnost půdy v lomu a tím pádem zvýšit biodiverzitu lomu.

Vítězové v kategorii Posílení biodiverzity:1. "Výzkum biodiverzity Tovačovských jezer", Jan Ševčík, Česká republika
Tým specialistů potvrdil, že Tovačovská jezera,vzniklá těžbou štěrkopísků, nabízejí útočiště pro velké množství nejen chráněných druhů rostlin a živočichů. Entomologové i botanikové navrhliřadu doporučení, které zlepší funkci a kvalitu biotopů a zároveň zvýší současnou biologickou hodnotu štěrkovny.

2. "Proveditelnost posílení biodiverzity lesního podrostu v okolí lomu Whatley ", David Watson, BathSpa University, Velká Británie
Autoři tohoto projektu zkoumali možnost posílení biodiverzity bylinného patra v lesnických výsadbách v okolí lomu Whatley.

Vítěz v kategoriiZvýšení obecného povědomí: "Zapojení místní komunity", Sophie Malkin, Austrálie
Výstupem projektu byl praktický a flexibilní návod pro vedoucí lomu, jak krok za krokem do své činnosti a zejména do plánování rekultivací efektivně zapojit místní komunitu, a to za pomoci osvědčených postupů a úspěšných příkladů ze světa

Vítěz v kategorii Studentský projekt: "Návrh a rozvoj vhodných míst pro rozmnožovánípůvodních druhů obojživelníků", JürgenemReuschem, gymnázium Jessen, Německo
Studentizkoumali potenciál vodních ploch ve štěrkopískovně Steinsdorfpro rozmnožování původních druhů obojživelníků. Na základě svých zkušeností pak stanovili požadavky, jak zachovat biologickou rozmanitost spolu s principy přírodě blízkéobnovy.

Pro další informace o soutěži pokračujte na www.quarrylifeaward.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů