Treska a klimatické změny
Těsný vztah člověka a tresky stál s trochou nadsázky za celou řadou dějinných proměn a zvratů...
V 8. století církev prohlásila, že ryby jsou přípustným postním jídlem. Otevřela se tím cesta ke vzniku nového ,,průmyslovému" odvětví, lovu tresek a ke všem s tím souvisejícím změnám. Půstů bylo tehdy mnohem více, než se z dnešního pohledu zdá (v pravoslavných oblastech byla jeden čas postních dokonce většina dnů), kromě dlouhého období kolem Vánoc a Velikonoc také každý pátek...
Sušené solené tresky měly na rozdíl od jiných ryb či mořských savců výhodu v tom, že déle vydržely, v případě dobrého skladování až dva roky. Nejednalo se sice o žádnou lahůdku, před jídlem se oplachovaly vodou nebo jinou tekutinou, ovšem v postní době... Navíc šlo o zdroj celkem hodnotných bílkovin (po vysušení zůstal téměř čistý protein), což ve společnostech, kde základem strany bylo obilnářství, rozhodně nebylo k zahození. Tresky byly málo objemné a přenosné, mohli se jimi živit námořníci i vojáci na válečném tažení. více na: www.scienceworld.cz
ZDROJ:http://www.scienceworld.cz