Úterý, 19. března 2024

Arnika předala Kaštance v Hradci Králové titul Alej roku 2016. Místní dál bojují za její záchranu

Arnika předala Kaštance v Hradci Králové titul Alej roku 2016. Místní dál bojují za její záchranu

Už od ledna známe vítězku ankety Alej roku 2016. Až tento květnový víkend ale Arnika předala hradecké Kaštance titul oficiálně. Diplom i ceny od sponzorů ankety převzali zástupci spolku Kaštanka, který se už dlouhé měsíce snaží zabránit vykácení vítězné aleje kvůli rozšiřování železniční tratě. Podpora, kterou má krásná kaštanová alej mezi místními lidmi je zřejmá. Vyjadřuje ji nejen 1264 hlasů v anketě, ale téměř tisícovka lidí, kteří v sobotu dorazili na Den pro Kaštanku II., jehož vrcholem bylo právě předávání titulu Alej roku 2016. Stromořadí na Pražském předměstí Hradce Králové uspěla v konkurenci 52 nominací z celé ČR. Další ročník ankety Alej roku bude zahájen v průběhu léta.

,,Vítězství Kaštanky v anketě Alej roku není zajištěním její budoucnosti v řádu mnoha generací. Určitě však je odpovědí té současné: mnozí z nás si hodnotu aleje uvědomují a chtějí, aby tu s námi zůstala," říká vedoucí kampaně Zachraňme stromy RNDr. Marcela Klemensová z Arniky.

Vítěznou alej ohrožují plány na zdvoukolejnění trati z Hradce Králové do Pardubic. Od vyhlášení výsledků ankety na začátku roku 2017 se bohužel situace nijak nezlepšila a aleji stále velmi reálně hrozí, že přijde přinejmenším o jednu řadu majestátních kaštanů. Kaštanku se snaží chránit a zachránit stejnojmenný spolek, který stál i za úspěšnou nominací do ankety. O úsilí spolku si můžete přečíst na stránkách http://kastanka-hk.cz/, kde můžete také podepsat petici za záchranu tohoto krásného městského stromořadí.

,,Kaštanka získala titul díky podpoře občanů Hradce Králové, kterým za to patří velký dík. Tisícovka se jich přišla podívat i na sobotní akci, jejímž mottem byla ,,stavba druhé koleje, aniž by padnul k zemi jediný strom". A to se také povedlo: vlak jezdil pod kaštany, vozil spokojené děti a všichni se společně radovali. Arnice děkujeme za podporu a pozitivní energii, kterou kolem sebe šířila. Určitě se snažíme o totéž. I proto jsme se rozhodli všechny ceny věnovat společnosti Printepo, která poskytuje vzdělání lidem s tělesným a kombinovaným postižením," říká Jana Burdychová ze spolku Kaštanka.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů