Sobota, 27. dubna 2024

ČIŽP uložila loni na východě Čech 268 pokut za téměř 10 mil. Kč

ČIŽP uložila loni na východě Čech 268 pokut za téměř 10 mil. Kč

Oblastní inspektorát České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Hradci Králové loni na východě Čech provedl 1491 kontrol a za zjištěné nedostatky uložil 268 pokut dohromady za téměř deset milionů korun. Nejvíce pokut bylo v Královéhradeckém a Pardubickém kraji uloženo v oblasti odpadů, řekl dnes novinářům ředitel hradeckého inspektorátu Lukáš Trávníček.

"Počet kontrol je oproti předchozím třem letům vzrůstající, co se týče počtu uložených pokut, ten je přibližně konstantní," řekl Trávníček. Na území hradeckého kraje provedli inspektoři 868 kontrol a uložili 130 pokut, v Pardubickém kraji to bylo 623 kontrol a 138 pokut.

Nejvyšší pokutu v hradeckém kraji ve výši 240.000 korun loni inspektoři uložili firmě Aqua Servis, která je provozovatelem čistírny odpadních vod v Dobrušce na Rychnovsku. "Společnost vlivem technické závady dva dny vypouštěla nečištěné odpadní vody ze zařízení přímo do řeky Dědina. Svým jednáním způsobila znečištění toku s následným úhynem ryb a vodních živočichů, včetně zvláště chráněné mihule potoční," uvedl Trávníček.

Druhou nejvyšší pokutu v hradeckém kraji ve výši 100.000 korun loni dostala firma Beads 4U z Lázní Bělohrad, která dováží z Číny a dalších zemí různé korálky a přívěsky. U vybraných přívěsků inspektoři zjistili nadlimitní množství kadmia a niklu a rozhodli o stažení předmětů z prodeje.

V Pardubickém kraji byla největší pokuta ve výši 240.000 korun uložena firmě Paramo za únik kyseliny chlorovodíkové při přečerpávání z železniční cisterny. Do podloží v okolí stáčecího místa uniklo 900 litrů kyseliny. Druhou nejvyšší pokutu ve výši 150.000 korun loni dostala firma Ecos Choceň, která vyrábí díly pro automobilový průmysl. Inspekce zjistila, že provoz lakovny dílů neměl platné povolení provozu, nebyl splněn emisní limit a firma například chybovala i ve vedení evidence.

Počet kontrol a uložených pokut ČIŽP na východě Čech:

počet provedených kontrol počet uložených pokut
2012 1693 195
2013 1182 252
2014 1427 269
2015 1491 268

Zdroj: Oblastní inspektorát České inspekce životního prostředí v Hradci Králové

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů