Úterý, 19. března 2024

Starosta Lvovu chce kvůli odpadu vyhlásit stav nouze

Starosta Lvovu chce kvůli odpadu vyhlásit stav nouze

Starosta západoukrajinského města Lvov Andrij Sadovyj chce vyhlásit stav nouze kvůli více než sedmi tisícům tun odpadu, který se zde nahromadil. Město podle Sadového nemá kam odpad vyvážet, napsala dnes agentura Interfax.

V dubnu podepsali starostové 20 měst z Lvovské oblasti, lvovská regionální rada a lvovské zastupitelství memorandum ohledně vývozu odpadu z města. V něm se starostové zavázali po dobu dvou let přijímat odpad ze Lvova. Podle Sadového však v současné době celkem 80 tun lvovského odpadu denně přijímají pouze tři města.
"V současné době je ve městě přes sedm tisíc tun odpadu, který jen tak leží na ulicích a který není kam odvážet přesto, že se na území celé Ukrajiny nachází tisíce skládek. Všichni tvrdí, že problém neexistuje. Podepsali memorandum, vše vyřešeno. Bohužel, memorandum nefunguje tak, jak jsme předpokládali," řekl Sadovyj.
Dalším krokem je podle Sadového vyhlášení stavu nouze ve městě. Takové rozhodnutí však může vydat pouze vláda.
Odpadková krize přitom ve Lvově vládne od června 2016, kdy město kvůli požáru místní skládku zavřelo. Sadovyj se tak nejednou obracel k představitelům jiných ukrajinských měst o pomoc při vývozu odpadu. Většina z nich však z technických důvodů nemá kapacitu na to, aby přijímala nadměrné množství odpadu. Problémy s nevyvážením odpadu tak v létě vyústily až do potyček mezi policií a demonstranty.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů