Úterý, 19. března 2024

Dočasná registrace glyfosátu neschválena

Dočasná registrace glyfosátu neschválena

Státy EU na dnešním jednání neschválily návrh Evropské komise dočasně prodloužit registraci glyfosátu. Nejpoužívanějšímu herbicidu u nás - glyfosátu - skončí licence v červnu tohoto roku. Evropská komise po několika neúspěšných pokusech prodloužit registraci kritizované látky na dalších 15, respektive 9 let, navrhovala kompromisní řešení: schválit další použití na 12 až 18 měsíců. Ani tato varianta však nezískala dostatečnou podporu jednotlivých států - proti hlasovala Malta, návrh nepodpořily ani Francie, Německo, Itálie, Rakousko a další země. Česká republika hlasovala pro prodloužení registrace.

Použití glyfosátu, přítomného např. v dobře známém přípravku Roundup, je kritizované kvůli zdravotním rizikům i dopadu na životní prostředí. Mimo jiné byl glyfosát označen za pravděpodobný karcinogen respektovanou Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny (IARC) a s jeho použitím souvisí mnoho dalších rizik [1]. Schválení dočasné licence, během jejíž doby by se ke zdravotním rizikům měla vyjádřit také Evropská agentura pro chemické látky (ECHA), by bylo pouze zbytečným prodlužováním doby, kdy je nebezpečný pesticid na trhu.

O další budoucnosti glyfosátu bude nejspíše hlasovat odvolací výbor Evropské komise složený ze zástupců členských států 20. června. V případě, že se výbor rozhodne pro prodloužení registrace o 12 až 18 měsíců, vrátí se členské státy EU k definitivnímu rozhodnutí po vyjádření ECHA, nebo až se opět bude blížit konec dočasné registrace.

Nezávisle na schválení glyfosátu Evropskou komisí mohou jednotlivé státy použití glyfosátových přípravků na svém území zakázat nebo výrazně omezit. Evropský komisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis členským státům doporučil, aby v každém případě:

? zakázaly přidávání polyethoxylovaného tallowaminu (POEA) do glyfosátových herbicidů (tento přídavek je toxický již při nízké koncentraci a způsobuje nevolnost a žaludeční potíže, přidává se právě např. do známého přípravku Roundup)

? minimalizovaly použití glyfosátu na zahradách a veřejných prostranstvích jako jsou parky a dětská hřiště

? minimalizovaly použití glyfosátu na předsklizňové dosoušení [2]


Klára Kyralová, expertka na potraviny a zemědělství Hnutí DUHA, řekla:

,,Další neúspěšný pokus schválit byť dočasně další použití glyfosátu jen ukazuje, že tento nebezpečný pesticid doopravdy nepotřebujeme. Ať už další vývoj v Evropské unii dopadne jakkoliv, Česká republika by se měla přidat k progresivním zemím a glyfosát začít výrazně omezovat a postupně zcela nahradit šetrnějšími a bezpečnějšími metodami."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů