Pátek, 26. dubna 2024

V Terezíně na Hodonínsku má vzniknout nová bioplynová stanice

V Terezíně na Hodonínsku má vzniknout nová bioplynová stanice

V Terezíně na Hodonínsku má vzniknout nová bioplynová stanice. Její stavbu chystá společnost Nestor Kea. Obec se záměrem souhlasí, počítá například s penězi za prodej pozemků pod bioplynovou stanicí. Chce tímto způsobem splatit část dluhů, které činí 7,5 milionu korun. Je to více než dvojnásobek ročního rozpočtu obce. ČTK to dnes řekl starosta Antonín Hanák.

Terezín se s dluhy potýká několik let. Důvodem byla nepodařená investice do sociálních bytů. Obec proto čelila i exekuci. Pomohlo jí až ministerstvo financí, kterému má dnes částku 7,5 milionu korun splatit.

"Ministerstvo na nás tlačí, abychom zvyšovali daň z nemovitosti nebo poplatek za psy," uvedl Hanák s tím, že obě tyto platby už obec zvýšila na dvojnásobek. "Za psy se u nás platí 200 korun ročně. Ministerstvo by ale chtělo, aby tato platba byla maximální, tedy 1500 korun, to si ale nedovedu představit. Z tohoto důvodu investici do bioplynové stanice vítáme," uvedl Hanák.

Terezín má s investorem podepsanou smlouvu o smlouvě budoucí na prodej pozemku. Obci má přinést stovky tisíc korun. Stanice bude stát na podmáčené půdě na sever od obce. Obec počítá s tím, že její obecně prospěšná společnost Terezín bude z bioplynky odebírat teplo za zvýhodněnou cenu. Díky tomu ušetří ročně až půl milionu korun. "Ty by šly na dluhy," uvedl Hanák.

Kdy bioplynová stanice v obci vznikne, zatím není jasné. Investor svůj záměr oznámil Krajskému úřadu Jihomoravského kraje, který má posoudit dopady na životní prostředí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů