Úterý, 19. března 2024

Správní poplatky agentury ECHA budou změněny

Správní poplatky agentury ECHA budou změněny

Tribunál zrušil rozhodnutí ECHA o uložení správního poplatku společnosti při kontrole její velikosti. V souladu s rozhodnutím Soudního dvora zvažuje ECHA změny poplatků, které projedná správní rada na svém zasedání v prosinci (zveřejněno 29. 10. 2014).

Začátkem října zrušil Tribunál rozhodnutí agentury ECHA o uložení správního poplatku společnosti, která se sama deklarovala do kategorie malých a středních podniků (dále MSP). Poplatek byl vybírán po kontrole velikosti společnosti agenturou ECHA, kdy bylo zjištěno, že deklarovaná velikost nebyla správná. Společnost také obdržela fakturu na zaplacení rozdílu poplatku z důvodu své velikosti.

MSP mohou podle nařízení REACH využít snížených poplatků. ECHA si jejich vlastní prohlášení o velikosti ověřuje pro zajištění spravedlivé hospodářské soutěže a rovného zacházení mezi registranty.

Správní poplatek by neměl být založen pouze na pracovní zátěži, ale musí být přiměřený k výši poplatků, kterým se velká společnost vyhnula, když deklarovala svoji velikost jako MSP. Rozhodnutí Soudního dvora bude vzato do úvahy při plánované revizi poplatků. Správní rada ECHA bude jednat o nových poplatcích na svém zasedání v prosinci.

Každá společnost by si měla při registraci ve vlastním zájmu překontrolovat, zda správně určila svoji velikost podle doporučení Komise o MSP. Pokud napraví chybu z vlastního podnětu, předejde placení administrativního poplatku.

Před Soudním dvorem jsou projednávány i další případy a ECHA v současné době posuzuje, jaké budou důsledky těchto rozhodnutí.

Další informace:

Malé a střední podniky (MSP)

Doporučení Komise 2003/361/ES -- definice velikosti společnosti

Pokyny k deklaraci MSP

Test k určení MSP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů