Pátek, 26. dubna 2024

Označování směsí po 1.6.2015

Označování směsí po 1.6.2015

Dotaz:
Chtěla bych se zeptat zda jako distributor směsí z EU nemusím zboží, které mám na skladě před 1.6.2015 přeznačovat na CLP klasifikaci i když jej dále prodávám i do velkoskladů. A stačí jako důkaz o nabytí např. dodací list?

Odpověď:

Nově, podle CLP, označené a zabalené směsi, s novým BL podle přílohy II nařízení 453/2010 mají být směsi, které jsou od 1.6.2015 uváděny na trh. Pokud prodáváte směsi ze skladu distributora, tak prodáváte směsi uvedené na trh před datem 1.6.2015, můžete je tedy doprodávat na výjimku. Musíte být schopni kontrolnímu orgánu prokázat, že jde skutečně o směsi již uvedené na trh (dodací list, faktura...).

Příklady - směsi

Výrobce směsi - má ve skladu zboží - před prodejem musí nově přeznačit a dodat odběrateli nový bezpečnostní list, protože uvádí na trh.

Distributor směsí - má ve skladu zboží, které koupil před 1.6.2015 - může je prodávat na výjimku označené postaru a se starým bezpečnostním listem. (velkosklady, drogisté, hobby řetězce)

Dovozce směsí - dovezl zboží před 1.6.2015 - uvedl je na trh, proto jej může ze skladu prodávat na výjimku. Cokoli doveze po 1.6.2015 musí mít označeno nově podle CLP a mít nový bezpečnostní směs.


Autor: Ing. Hana Krejsová

Zdroj:Verlag Dashöfer - www.enviprofi.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů