Pátek, 26. dubna 2024

Stát zakáže používání pesticidů

Stát zakáže používání pesticidů

Chebsko - Česká republika zakáže od ledna roku 2005 používat pesticidy obsahující látku methylbromid, která poškozuje ozonovou vrstvu. Používá se hlavně k hubení živočichů ve skladech plodin a potravin. Jeho výroba byla v ČR zakázána v roce 2002 a od roku 2005 začne platit i zákaz dovozu. Tuto látku však zemědělci budou muset nahradit jinou, méně nebezpečnou.
\"Používáme výrobky vyrobené na západě. Jakmile jeden z přípravků nebudeme moci používat, nahradíme ho jiným. Nejsem sice odborníkem přes chemii, ale myslím, že se nás to moc nedotkne,\" vysvětlil jednatel společnosti Agro & Kombinát Dolní Žandov Vladimír Tůma.
Methylbromid je sloučenina složená z halogenů, ty poškozují životní prostředí.
\"Tyto látky, pokud obsahují halogeny, určitě poškozují ozonovou vrstvu a jsou velmi nebezpečné pro životní prostředí. V přírodě se špatně rozkládají. Divím se, že se tyto látky ještě používají,\" řekl předseda Českého svazu ochránců přírody v Aši Luboš Lhoták.
Luboš Lhoták vítá každý krok, který zabrání využívání nebezpečných sloučenin. Mohou se totiž nahradit i biologičtějšími přípravky.
Čeští zemědělci používají přes 500 chemických přípravků proti plevelům, škůdcům a plísním. Po roce 1990 se spotřeba pesticidů propadla, nyní se však opět začíná zvyšovat.

Zdroj: Chebský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů