Pátek, 26. dubna 2024

Obavy z neznáma

Obavy z neznáma
Na setkání evropských ministrů zdravotnictví, kteří se pod záštitou Světové zdravotnické organizace (WHO) sešli v Budapešti, zazněla zdrcující kritika nedostatečné ochrany celé lidské populace, ale zejména dětí, před neznámými účinky chemikálií. Vědci upozorňují, že znečištěné životní prostředí se podílí na všech zdravotních potížích, nemocích a úmrtích ve věku od narození do 19 let přinejmenším jednou třetinou.

Americký vědec Philip Landgigan upozornil, že lidé se setkávají s tisíci látkami, s nimiž nikdy v historii do styku nepřišli a jejichž vliv na organismus vesměs není znám.

Ministři přijali deklaraci, která požaduje důkladnější výzkum dopadů působení historicky nových chemických látek v prostředí na lidský organismus. Požadují také nastolení kurzu ostražitosti vůči novým chemikáliím všeho druhu a chtějí přísnější postup v případě, že se u těchto látek objeví byť jen podezření, že mají nežádoucí účinky.

Zástupci chemického průmyslu upozorňují, že nový kurz může vrátit chemický výzkum o patnáct let zpátky. A varují, že se budou bránit; zatím padaly jen obecné poznámky o mezinárodní legislativě upravující ekonomické prostředí.

O hloubce rozporu mezi zdravotníky a chemickým průmyslem svědčí, že významný vědec Philippe Grandjean z Institutu veřejného zdraví při University of Southern Denmark přirovnal chemický průmysl k tabákovému.

Nový trend v politice ochrany zdraví povede k tomu, že čím dál větší část chemického průmyslu se postupně dostane pod podobnou regulaci, jaké je dnes podroben farmaceutický průmysl. Důsledkem bude výrazné zpomalení a prodražení výzkumu nových chemických látek.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů