Pátek, 26. dubna 2024

EU chce zpřísnit používání chemikálií

EU chce zpřísnit používání chemikálií
Přibližně jedna ze tří přiznaných nemocí z povolání v Evropě je spojena s účinkem chemické látky. Působení chemikálií je častější příčinou úmrtí než pracovní úrazy.
Uvádí to studie Státního zdravotního ústavu a Centra pracovního lékařství zkoumající zdravotní dopady chystaných evropských předpisů označovaných zkratkou REACH, které mají zpřísnit používání chemických látek.
"Splněním cílů REACH lze nepochybně očekávat významné přínosy pro zdraví populace i pro životní prostředí," uvádí se ve studii. REACH počítá s tím, že se tisíce chemických látek, které se používají v Evropské unii, podrobí testům, aby se zjistil jejich vliv na lidské zdraví, a případně se nahradí bezpečnými přípravky.
"Současný stav našich znalostí o vlastnostech chemických látek, zvláště jejich pozdních účincích na zdraví, jsou bohužel stále velmi omezené," upozorňuje se ve zmiňované studii.

Miliardy eur za léčení...
Dánští experti, jejichž výsledky čeští autoři citují, se pokusili vypočítat, kolik stojí léčení jednoho pacienta, který kvůli chemickým látkám trpí alergií. Průměrný věk začátku onemocnění určili Dánové na čtyřicet let.
"Jednotkové náklady u kontaktní alergie na období zbývajících let života byly stanoveny na 290 tisíc dánských korun (zhruba 1,2 miliónů českých korun)," píše se v dokumentu.
V Česku přitom bylo v letech 1991 až 2004 nahlášeno bezmála sedm tisíc kožních nemocí z povolání a více než osm set případů profesionálního astmatu.
Tony Musu z Evropské odborové konfederace na nedávném semináři o REACH, který se konal v Poslanecké sněmovně, uvedl, že kvůli působení chemických látek stráví každý rok pracovníci evropského chemického průmyslu v neschopnosti zhruba tři milióny pracovních dní.
"Studie o kožních a dýchacích chorobách uvádí, že za třicet let po zavedení REACH můžeme ušetřit 1,4 miliardy euro," upozornil Tony Musu. Evropská komise se nejspíš dohodne na své nové chemické politice, o níž se jedná už několik let, nejspíš příští rok.

...a miliardy na testy
Evropský chemický průmysl včetně českého varuje před vysokými náklady, které REACH může v relativně krátkém čase vyvolat. Podniky totiž budou muset testování svých chemikálií zaplatit.
Studie Výzkumného ústavu organických syntéz uvádí, že náklady českých výrobců by během deseti až jedenácti let teoreticky mohly činit 7,2 až 10,3 miliardy korun. Roční obrat českého chemického průmyslu přitom přesahuje sto miliard korun.
"Myslím, že náklady by mohly být nižší," odhaduje navíc autor studie Oldřich Petira. Náklady by mohlo například snížit to, že si několik podniků zaplatí testování jedné látky společně. I tak podle Petiry hrozí, že až osmdesát procent chemických látek se přestane vyrábět, protože se firmám nevyplatí zaplatit jejich prověření v laboratoři. Nejvíce ohroženy jsou přitom malé a střední podniky.
Vladimír Novotný, specialista pro životní prostředí skupiny Unipetrol, uvedl, že jen pardubickou Synthesii vyjde REACH v následujících letech na miliardu korun, přičemž její roční zisk je okolo osmdesáti miliónů.
"Pro firmu to bude významný dopad," řekl Novotný. Dodal, že český chemický průmysl hlavní cíle REACH - větší bezpečnost lidí a životního prostředí - podporuje. Žádá ale, aby se snížily náklady a testování se prodloužilo z plánovaných jedenácti na osmnáct let.

Co to je REACH

Testování chemikálií
Evropská unie připravuje novou chemickou směrnici označovanou zkratkou REACH. Ta počítá s tím, že chemické látky, kterých se vyrobí ročně více než jedna tuna, budou registrovány. Přípravky, u nichž je podezření, že mohou být nebezpečné, projdou zdravotním vyhodnocením.
Kolik látek se prověří
Evropská komise odhaduje, že z asi 30 tisíc chemikálií, na něž se REACH vztahuje, se asi třetina bude muset podrobit povinné registraci. Komplexním testováním bude muset projít několik tisíc látek.
Nebezpečné látky zmizí
Pokud testy u některé látky zjistí, že je pro zdraví lidí a životní prostředí nebezpečná, bude muset být nahrazena neškodným přípravkem.
kolik to bude stát
Evropská komise si nechala nedávno vypracovat analýzu, která vypočítala náklady evropského chemického průmyslu na 1,4 miliardy eur v rozmezí pěti až sedmi let. Český chemický průmysl musí počítat s náklady od dvou do deseti miliard korun.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů