Sobota, 27. dubna 2024

Spolchemie má nový moderní provoz

Spolchemie má nový moderní provoz
Ústí nad Labem - Za přítomnosti představitelů kraje, města, spolupracujících firem, institucí a obchodních partnerů otevřela Spolchemie nejmodernější provoz výroby nenasycených polyesterových a alkydových pryskyřic. Hlavní část nejmodernějšího zařízení je tvořena dvěma reaktory pro výrobu pryskyřic o kapacitě 25 kubických metrů a bude schopno vyprodukovat 25 až 35 tisíc tun pryskyřic za rok. Většina produkce bude v nejbližší době určena pro nadnárodní koncern Reichhold pro trhy střední a východní Evropy.
"Je to další významný krok v naší snaze proměnit Spolchemii v moderní ekologickou a bezpečnou chemičku celoevropského významu. Právě ve výrobě pryskyřic se chceme stát významným světovým hráčem na trhu. Také od nového provozu očekáváme výrazný pozitivní dopad výroby pro hospodaření společnosti," uvedl generální ředitel společnosti Martin Procházka. Jak dodal, provoz, stavba i její zázemí umožňují rozšíření o další tři reaktory, které mohou v případě potřeby kapacitu výroby zdvojnásobit.
Provoz plně kapacitně nahradí výrobu umělých pryskyřic, která byla zničena požárem v roce 2002. "Z hlediska bezpečnosti a šetrnosti k životnímu prostředí jde o nejmodernější dimenzi nejlepších dostupných technologií. Provoz je vybaven špičkovým protipožárním systémem i řídicím systémem, který eliminuje rizika v maximální možné míře. Zabudovaná sanační zařízení zneškodňují možné emise všech látek z technologie do prostředí," prohlásil investiční ředitel Spolchemie Luboš Knechtl.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů