Pátek, 26. dubna 2024

Coly jsou v Indii na černé listině

Coly jsou v Indii na černé listině
Po vlně hněvu, která se v Indii rozpoutala proti americkým výrobcům nealkoholických nápojů, zakázal včera jihoindický stát Kérala prodej i výrobu Coca-Coly, Pepsi Coly, Sprite a dalších nápojů, které vyrábějí indické pobočky společností Coca-Cola a PepsiCo. Důvodem bylo sdělení místní ekologické organizace, podle jejíž studie nápoje obsahují velké množství škodlivých pesticidů.

Zákazy od pěti států
Ihned poté, co se pro zákaz rozhodl pobřežní stát Kérala, přidal se k němu sousední stát Karnataka. Ten ovšem zakázal pouze prodej těchto nápojů ve školách a státních úřadech. Stejný zákaz odsouhlasili ještě v dalších třech indických státech.
Nicméně Kérala je zatím prvním a jediným, který zavedl absolutní zákaz jejich produkce a prodeje. Jeho vláda prohlásila, že tento krok učinila proto, aby ochránila zdraví svých obyvatel. Úřady v Indii nyní shromažďují vzorky pro nezávislé testování nápojů.
"Máme k dispozici mnoho zpráv, které uvádějí, že tyto nápoje obsahují určitou látku, která je škodlivá pro lidské tělo," řekl pro agenturu Reuters hlavní ministr státu Kérala V. S. Achuthanandan poté, co vláda odsouhlasila zákaz.
Indické pobočky firem byly včera kvůli národnímu svátku zavřeny a zatím se k celé záležitosti nevyjádřily. Minulý týden ve společném prohlášení uvedly, že výrobky jsou zcela nezávadné. Zdůraznily, že splňují přísné mezinárodní normy a všechny regule, které požaduje indická vláda.
Firmy dále nechaly otisknout v místních renomovaných novinách reklamu. V té se snaží čtenáře utvrdit v tom, že množství pesticidů je v jejich nápojích pod povolenou normou a je ještě nižší než u indických potravin typu ovoce, čaj, vejce či obilí. Nejvyšší soud v Indii dal už dříve výrobcům šest týdnů na to, aby zveřejnili přesné složení těchto nápojů, čemuž se firmy brání s poukazem na obchodní tajemství. Někteří poslanci již volali právě po úplném zastavení produkce a prodeje těchto nápojů v celé Indii. Indické Středisko pro vědu a životní prostředí (CSE) vydalo počátkem srpna zprávu, podle níž 57 vzorků z jedenácti nápojů ukázalo, že v nich jsou tři až pět druhů pesticidů. Jejich množství bylo prý až 24krát nad limitem stanoveným indickými úřady. Podle agentury AP toxické látky, které mohou způsobit rakovinu, zřejmě pocházejí z místní podzemní vody, z níž se nápoje pro indický trh vyrábějí.

Zamořená Indie
Podobnou studii udělalo CSE i v roce 2003. Oznámilo veřejnosti, že v nápojích značky Coca-Cola a Pepsi jsou daleko větší množství pesticidů, než jsou mezinárodní standardy. Výsledek tohoto sdělení byl pouze takový, že firmám krátkodobě klesly prodeje.
Jak uvedla agentura Reuters, experti tvrdí, že zákaz prodeje zmíněných nápojů je velice omezený a zastiňuje daleko větší problém. A to ten, že mnoho indických potravin a nápojů obsahuje velké množství pesticidů. Podle nich je tento stav způsoben tím, že Indie byla svého času největší výrobnou a spotřebitelem těchto chemikálií.

Vede Coca-Cola
Společnost PepsiCo a Coca-Cola jsou nejen nejvýznamnějšími hráči na poli nápojových firem, ale také jsou věčnými rivaly. Podle výsledků, které uveřejnila agentura Bloomberg, ve druhém kvartálu letošního roku však vyhrává Coca-Cola. Její zisk 1,84 miliardy dolarů je o pět set miliónů větší než u konkurenční PepsiCo.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů