Pátek, 26. dubna 2024

Tabákový obr se bojí DDT v Africe

Tabákový obr se bojí DDT v Africe
Tabákový gigant British American Tobacco (BAT), výrobce známých cigaret Lucky Strike, Kent či Dunhill, se pustil do kontroverzní bitvy v Africe. Postavil se do čela kampaně proti tomu, aby východoafrická Uganda začala používat insekticid DDT v boji s malárií.
Ta patří k největším metlám Afriky. Nemoc přenášená moskyty zabije každý rok na nejchudším kontinentu světa na milión lidí, osmdesát procent z nich jsou děti. Velkou část obětí tvoří také matky v období těhotenství.
Kritikou užívání DDT, za které se nedávno po vypjatých debatách postavila Světová zdravotnická organizace (WHO), však BAT vstoupil na velmi tenký led a vyvolal ostré protesty humanitárních organizací.
Tabáková společnost varuje, že zavedení DDT, jež je podle OSN v současnosti asi jedinou účinnou metodou, jak malárii zastavit, ohrozí ugandské hospodářství.
Když se stopy DDT dostanou do ugandských zemědělských produktů, ostatní země, včetně Evropské unie, je podle BAT mohou přestat dovážet, což by zničilo obchod ve výši 400 miliónů dolarů. Na 600 tisíc Uganďanů by tak mohlo ztratit práci. To se týká především vývozu kávy, květin a - tabáku.
Kritici postoje BAT ovšem tvrdí, že koncernu jde především o vlastní zisky a místo životů nemocných Afričanů jej trápí především to, aby neutrpěl jeho obchod s tabákem. BAT loni vydělal skoro pět miliard dolarů, z toho 16 procent v Africe.

Bohatí pokrytci?
"Je neuvěřitelné, že společnost, jako je BAT, která prodává výrobky, jež způsobují rakovinu, se postavila proti DDT. To je nejenom bláznivé, je to opravdu ostudná kapitola historie této společnosti," řekl britskému deníku The Guardian Richard Tren, šéf organizace Africa Fighting Malaria.
"Prodávají karcinogenní tabákové výrobky Afričanům, Evropanům a Američanům a pak řeknou, že používání DDT může způsobit nízkou porodní váhu dětí," prohlásil podobně emotivně Niger Innis, mluvčí americké organizace na ochranu lidských práv CORE.
BAT na tuto kritiku zatím reagoval slovy, že proti samotnému DDT nic nemá. Má prý jen obavy před jeho možným katastrofálním dopadem na vývoz afrických zemědělských produktů do Evropy, Spojených států a Austrálie.
Východoafrická Uganda, jež má na 28 miliónů obyvatel, patří přitom mezi země, jež malárie trápí nejvíce. Každý rok je zde hlášeno 12 miliónů případů onemocnění a 110 tisíc lidí pak vysokým malarickým horečkám podlehne.
Díky levnému DDT může údajně Uganda ročně ušetřit až 60 miliónů dolarů. Vzorem v boji s malárií jí přitom může být Jihoafrická republika. Ta podle keňského listu The East African snížila pomocí tohoto insekticidu za tři roky počet nemocných o 96 procent.

Rehabilitovaný insekticid
Jihoafrická republika se přesvědčila, že bez DDT proti malárii účinně bojovat nedokáže. V roce 1995 v ní bylo hlášeno pouze 6000 případů onemocnění. Když pak ale DDT přestala používat, toto číslo se za pět let vyšplhalo až na 60 tisíc. Proto se Pretoria k tomuto insekticidu opět vrátila.
V Africe nyní používá DDT proti moskytům přenášejícím smrtonosnou malárii deset zemí. Poté, co WHO po bouřlivých diskusích posvětila v září jeho rozšířené užívání, na něj začnou spoléhat i jiné státy.

Nic lepšího není...
Světová zdravotnická organizace kdysi zavržený insekticid "rehabilitovala" také díky tomu, že se ho nyní používají již menší dávky. Podle WHO by se měl používat na postřik vnitřních stěn domů a chýší. To by podle ní nijak nemělo ohrozit zdraví lidí, již je obývají.
Mezi odborníky se však stále vedou vášnivé debaty o tom, zda a jakým způsobem DDT používat. Dosavadní neúspěšný boj s malárií jinými prostředky však rozhodnutí WHO nejspíš usnadnil.
Za používání DDT v boji s malárií se ale postavili i spolupracovníci amerického prezidenta George Bushe, jihoafrický nositel Nobelovy ceny míru arcibiskup Desmond Tutu či spoluzakladatel Greenpeace Patrick Moore.
Tabákový gigant British American Tobacco tak svůj boj proti DDT v Africe zatím prohrává. Přinejmenším v médiích. Nařčení jako třeba "BAT má na svých rukách krev" jeho výrobkům na popularitě jistě nikterak nepřidává.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů